Minden OK blog

Ismerd meg a jégembert!

Légzéstechnika, amely legyőzi fagyhalált?

Külföldön csak „Iceman”, azaz jégemberként emlegetik Wim Hof-ot, a holland származású gyógyítót, aki egyedülálló légzőgyakorlataival és látványos jégbemerüléseivel hódította meg a közvéleményt. Miközben mindenki által elsajátítható módszerével járja a világot, tanít és gyógyít, újra és újra megdönti saját jégbemerülési rekordjait is, noha kora alapján lassan inkább a kandalló előtt ülve kellene unokáinak mesét olvasnia… 

jegember_wim_hofhappy

Nem, az ott nem habfürdő, hanem jégkockák! grrrrrrrrrr….

Majdnem két órát tölteni 700kg-nyi jégkocka között meztelenül? A legtöbben ezt hallva talán rögtön a hipermarketek jégre terített halacskáira asszociálnánk, vagy egyenesen egy hentesbolt hűtőházára, de semmiképpen sem egy középkorú férfire, aki jéggel gyógyít. Mert ugye rendben van, hogy kimozduljunk a komfort zónánkból, de nem túlzás ez egy picit?

Miben rejlik Wim Hof “jegetverő” mutatványának titka?

A jégember csodájának titka nem más, mint a légzés és a meditáció, a tudatosság. Állítása szerint nem csak a vegetatív idegrendszer irányítását tanulhatjuk meg általuk, hanem számos olyan eredménnyel is kecsegtet, amellyel gyakorlatilag minden betegséget megelőzhetnénk:

  • Az immunrendszerre hatunk vele
  • Az elmére hatunk vele
  • Élénkül a keringés
  • Erősíti a koncentrációs képességünket
  • Önbizalmat és tudatos fejlődést tesz lehetővé

Wim Hof csodája mára nemzetközi érdeklődésre tart számot a tudományos szakemberek körében is. Módszerét és munkásságát több ízben vizsgálták (néhány publikációt mi is közlünk alább, a kapcsolódó oldalak, hivatkozások részben). Maria Hopman szerint például – aki a holland UMC St Radboud Nijmegen egyetem integratív élettan professzora – az, amit Wim csinál, a tudomány mai állása szerint tulajdonképpen a lehetetlen kategóriába sorolandó. Személyesen tanulmányozta Wim testének reakcióit a 700kg jégbe merülve, tudván, hogy egy, a Wim módszerében járatlan ember villámgyosan elivnné egy szívroham vagy a fagy, ám Wim testhőmérséklete stabilan 37°C-os maradt a tesztek során, és egyszerűen felfoghatatlannak tartja, hogy hogy képes valaki az anyagcseréjét mintegy kétszeresére gyorsítani anélkül, hogy a pulzusszáma megemelkedne?
wim_hof_a_jegember Természetesen számos más módon is mérőműszer alá került már Wim teste és “ájszmensége” technikai – ezeket én nagyjából hirtelen még lefordítani sem tudnám, de tény ami tény, Wim Hof, a „Jégember” akár hat percig is képes visszatartani a lélegzetét a jéghideg vízben, és azt állítja, hogy meditációs és légzéstechnikái használatával, kitartó gyakorlást követően ezt bármelyikünk utánacsinálhatja! Képzéseit meditációs és légző gyakorlatok oktatásával és gyakoroltatásával indítja, ezzel készítve fel tanítványait a valódi kihívásra: a fagyra.

Már csak egyetlen egy kérdésem van: ha ez így van, akkor miért nem csináljuk még mindannyian? Márpedig így van… százak látták és tanulták meg és el a módszert, közülük néhányat magam is ismerek, és Wim a trénerei által Hollandián túl lassan lefedi egész Európát.

Kapcsolódó oldalak és hivatkozások

***

Hasznosnak találta a bejegyzést? Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!