Minden OK blog

Hogyan védhetjük meg gyermekeinket az elhízástól?

Igen, a hazánkba a ’90-es évek elején elképesztő erővel berobbanó és eleinte méltán népszerű Challenge Day, azaz a Kihívás Napja mellett a május 22-i dátum egy kicsit másról is nevezetes, ti. 2in1 Európai Elhízás Elleni Nap is egyben.

Manapság már tele van a padlás világnapokkal meg mindenféle betegségeknek és bohóságoknak dedikált vakokkal, de a két “testvér”, azaz az elhízás elleni küzdelem és a sport, szerencsére jól egymásra találtak. Nagy kár, hogy manapság már egyik sem mozgat meg különösebben nagy közösségeket, én magam például egész el is felejtettem, hogy ma (legalább) 15 perc mozgással kellene megünnepelnem, hogy Kihívás Napja van.

elhízás elleni nap

Forrás: Minden OK

Hasznosak lehetnének amúgy ezek a figyelemfelkeltő kampányok, csak az a baj, hogy ma már, amikor a sajtó állandóan botrányoktól, ünnepektől, karneváloktól és betegségektől zsong, egyszerűen ingerküszöb alatt maradnak. Ezért arra gondoltam, hogy legalább annyival megtámogatom a témát, hogy én magam is írok róla pár szót, hiszen olyan szervezetek is megszólaltak a mai nap kapcsán az elhízás ellen, mint az “Első 1000 nap” programot meghirdető Magyar Primer Prevenciós Egyesület és az idén a gyermek gasztroenterológiát támogató K&H Bank.

Mit takar az “Első 1000 nap” program?

A Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által létrehozott “Első 1000 nap” program lényegében egy népegészségügyi tájékoztató kampány, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy gyermekeink életük első 1000 napjában olyan fejlődésen mennek keresztül, amely egész életükre meghatározza egészségi állapotukat. S hogy miért 1000? Mert éppen ennyi idő telik el a fogantatástól a gyermek 3 éves koráig, s ezen időszak alatt a szervezetben később soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe, beleértve a kognitív területek – gondolkodás, nyelvi készségek, emlékezet – fejlődését is, valamint a bélflóra és az immunrendszer kialakulását, a zsírsejtek számának véglegesedését; mi több! Ha esetleg azt gondoltuk volna, hogy a felnőttkori csontsűrűség és a testmagasság kizárólag genetikai tényezők függvényében alakul ki, akkor jó ha tudjuk, hogy időszak még ezeket is befolyásolja.

„A legújabb kutatások szerint a genetika kisebb mértékben felelős a felnőttkori egészségi állapotért, mint azt korábban gondoltuk. Egészséges felnőtt egészséges gyermekből lesz, hiszen az első 1000 napban az emberi szervezet egy egész életre meghatározó fejlődésen megy át” – mondta el Dr. Takács István, a programot kezdeményező Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület elnöke.

Azt hiszem, a fentiek fényében a programban rejlő pozitív prevenciós potenciálhoz nem férhet kétség – én magam abban bízom, hogy a jelenlegi gyermekkori túlsúly illetve elhízás arányszámokat a kora gyermekkorban kezdődő tudatos nevelés és felelősségvállalás által nullára visszaszorítani (igen, én szeretem a lehetetlen célokat kitűzni), és az utókor nem fog bennünket “homo obesitas”-ként (az elhízott ember) emlegetni 😉

Megmutatkozik ma a gyermek gasztroenterológia is

Természetesen nem a Primer Prevenciós Orvosi Egyesület az egyetlen, aki meglovagolja a mai “világnaphullámot”. A Mesedoktorok révén méltán elhíresült K&H gyógyvarázs program szintén gyermekeink egészséges táplálkozására emelte vigyázó tekintetét és millióit, amiből egyébként már eddig is kiosztottak párat a gyermekegészségügy szolgálatában. (Amúgy az ezzel a K&H Gyógyvarázs témával kapcsolatos teljes sajtóközleményt a Minden OK oldal közölte le ITT)

S hogy mit tervez a Minden OK?

Általában nekem nagyon nehéz aktivitásra bírni a közönségemet, én mégis azt remélem, hogy ezzel a cikkel legalább egy iciri-picirit sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy felelősek vagyunk saját és gyermekeink egészségéért, és ez a felelősségünk nem merül ki abban, hogy elmegyünk orvoshoz, amikor baj van. Kevés odafigyeléssel (úgymint hetente 3*60 perc edzés és helyes táplálkozás) mi magunk is tehetünk nap mint nap azért, hogy ne csak a gyermekeink életminősége legyen kiváló 30 év múlva is.

13

Forrás: www.mindenok.hu

Én magam pedig – noha eredeti szándékom szerint nem az elhízás elleni nap szellemében, de mégis, mintegy véletlenszerűen épp mostanra időzítve járom körül kicsit ezt a témát – szintén készülök ám az elkövetkező 30 évre, amelyről “Nyílnak-e még a megcsonkolt virágok” címmel olvashatnak a Koffein blogon.

 

***

Tetszett ez a bejegyzés? Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

 További cikkek elhízás témában a Koffein blogon

 További cikkek elhízás témában a Minden OK weboldalon

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!