Minden OK blog

Közérthető és szerethető bélügyek

Az egész úgy kezdődött, hogy elgondolkodtam azon, hogy milyen sokan is laknak a beleinkben, és ők egy afféle rugalmas egyensúlyban hozzák létre a bélflórát, ami, tévedés ne essék, nem egy új hosszúcombú celeb, akit aztán lehúzunk a média WC-jén, ha kimegy a divatból, hanem valami, ami sokkal közelebb áll a valódi illemhelyekhez, és csecsemőkorban belénk települ, aztán meg így vagy úgy, de velünk marad, míg a halál – vagy, kevésbé szerencsés esetben a sebész – el nem választ bennünket beleinktől… És az, hogy milyen viszonyban vagyunk többnyire jótékony – kevésbé kedvező viszonyok esetén gyakran kártékony – lakóinkkal, és ők, mint életközösség, mennyire kiegyensúlyozottak a mi kis bélvilágunkban, úgy tűnik, nem csupán alkati kérdés, hanem rajtunk is múlik!

Ott van például a sokat emlegetett candida, akire olyan sok mindent ráfogtunk már, és mindenféle cukor-, liszt- és tejtermékmentes diétákkal igyekszünk őt éheztetni, holott elél ő az összetett szénhidrátokon is, amelyből mire a bélbe ér amúgy is mindenképpen cukor lesz, és az egésszel csak ennyit érünk el, hogy ettünk egy csomó rostot (alias cellulóz), ezzel jól felhízlalva a baktériumokat, akik a gombák esküdt ellenségeiként aztán visszaélnek támogatott hatalmi helyzetükkel, és kíméletlenül leigázzák a békésen “gomba módra” szaporodó candida családot.

De ki törődik a laktobacilussal, a bélgyulladások és tomboló szélviharok kegyetlen forrásával?

Nem is gondolnánk, hogy a candida család és rokonaik tulajdonképpen jót is tesznek, hiszen kordában tartják az egyébként bélügyi elitnek számító, fellengzős Lactobailusékat, meg a cellulózrágó kis örökmozgó-bélmozgatókat, a baktériumokat. Mi van akkor, ha ők szaporodnak el, és túlkapásaik már annyira “gázak”, hogy már hónapok óta nem élhetünk meg saját közösségeinkben espukizám nélkül?Ezt valahogy senki sem emlegeti… És akkor ma feltettem ezirányú a kérdéseimet a Mensa HungarIQa nagyjából mindenben érdekelt tudortömegének, és ők ezt adták nekem, ezt a filmet, ami megállapítom, hogy kötelező alapmű kellene, hogy legyen minden felnőtt számára (persze könyvben is elérhető – szorgalmi feladat, leginkább azért, mert németül van).

Először is, mint számomra kiderült, a bél csodás! Fantasztikus! Aztán jöhet a többi, az igazi bélügyi előadás – fogadják, kérem, soxeretettel Giulia Enders ifjúsági bélügyi nagykövet rövid és általános, ámde minden igényt kielégítő ismertetőjét magánjellegű bélügyeinkről, és szívből kívánom minden kedves olvasómnak, hogy leljék örömüket ne csak eleikben és feleikben, de mostantól beleikben is! (Mert, mint a fenti videóból megtudtam, ez is lehetséges! A bél igenis örömforrás!)

 

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További cikkek egészséges táplálkozás és gasztroenterológia témában elérhetők itt, valamint a Minden OK webportálon és a Koffein blogon

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!