Minden OK blog

Tudománytalannak minősül a gyógyfürdőzés?

A MásOK – Minden OK weboldal és blog célja az összes napjainkban Magyarországon elérhető alternatív és kiegészítő terápiás módszert megismerni és megismertetni valamennyi, jelenleg az egészségügyi szolgáltatások biztosításában érdekelt szereplő számára elfogadható módon. A teljesség igénye mozgat tehát, és ennek fényében elhanyagolhatatlan a gyógyfürdőzés és a gyógyvizek témáját is megvizsgálni, még akkor is, ha elsőre triviálisnak tűnik gyógyfürdőzésről beszélni..

Király gyógyfürdő, Budapest

A cikk megírásához kapcsolódó kutatómunka során a legnagyobb meglepetést számomra az a felfedezés jelentette, hogy a gyógyvíz-használat sem tekinthető teljes egészében „evidence based” módszernek. Tehát annak ellenére, hogy a hivatalos orvoslás használja, eszköztárának részét képezi, szigorú értelemben véve sok betegség esetén nem bizonyítékokon alapuló módszer, hatásosságát egyes alkalmazási területein nem igazolják kettős véletlen kísérletek vagy más, a tudomány által elfogadhatónak ítélt kutatási eredmények, ezért sok esetben csupán tapasztalatokon alapuló, hagyományos gyógymódnak tekinthető. Apró rés a pajzson, de jó tudni, hogy még egy ennyire alapvető kiegészítő gyógymód sem jár sokkal előrébb a rá vonatkozó kutatások számát tekintve, mint mondjuk a kineziológia vagy egy MBSR

A fürdőzés hagyománya egyébként igen ősi gyógymód. Legyen szó akár gyógyvizes, akár hőterápiás vagy gyógynövényes fürdőről – az egyik legősibb alkalmazott gyógymód, amelyhez nem csupán a test, hanem a lélek és a szellem megtisztulása és gyógyulása is kapcsolódott.

...még a vízilovak is használják

…még a vízilovak is használják

A föld vízkészletének legnagyobb része tavak, folyók, tengerek formájában helyezkedik el a felszínen. Léteznek azonban olyan rejtett kincsek, melyek csak ritkán törnek a fel. A gyógyvíz, vagy más néven ásványvíz a földalatti kőzetek gőzének lecsapódásából, s a beszivárgó, szűrt vízből keletkezik. Míg eléri a felszínt, számtalanféle összetételű kőzeten halad át, melyből felveszi az értékes ásványi anyagokat, hogy aztán ezekben az értékes anyagokban, bizonyos oldott gázokban, esetenként pedig még radioaktivitásban is gazdagon és felmelegedve törhessen a felszínre.

A gyógyfürdőzés a szó szoros értelmében ma már kizárólag a gyógyvizek terápiás alkalmazását jelenti. Nem azonos a hidroterápiával (víz fizikai tulajdonságainak használatával gyógyít) és a balneoterápiával (fürdőterápia: gyógyvizet használ, azok fizikai és kémiai tulajdonságait is alkalmazza), hanem kifejezetten a gyógyvizek összetevőinek gyógyhatásának alkalmazásán alapul.

Rudasfürdő-2_20140825160801

Rudas Gyógyfürdő, Budapest

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is jelentős felszín alatti vízkészlettel rendelkezik. Területének mintegy 80%-án található hévíz, és a hévíz-előfordulások nagyobb részénél a víz összetétele alapján lehetséges a gyógyvízzé nyilvánítás is.

Jelenleg 1 289 termálforrás, 17 minősített gyógyhely (Hévíz, Bükfürdő,  Sárvár, Balf, Zalakaros, Harkány, Balatonfüred, Parád, Lillafüred, Kékestető, Eger, Mezőkövesd, Debrecen, Hajdúszoboszló, Gyula, Nyíregyháza-Sóstó-gyógyfürdő, Szigetvár), 36 minősített gyógyszálló és 83 minősített gyógyfürdő található hazánkban, valamint 224-féle ásványvíz és 5 gyógyiszap-lelőhely. Ez alapján elmondható, hogy hazánk a gyógyvizek országa.

A gyógyvizeket elsősorban kémiai összetételük alapján csoportosítjuk, és ennek megfelelően határozható meg az alkalmazásaik indikációs területe is. A magyarországi gyógyvizek az alábbi csoportokba sorolhatók:magyarország gyógyvizeinek csoportosítása

Arról, hogy milyen betegségek esetén használható vagy ellenjavallt a gyógyfürdőzés (csak, így, empirikusan 😉 ) a Minden OK oldal gyógymódbemutató cikkében olvashat!

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

 

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!