Minden OK blog

Éber álom szuggesztiók – mi is az a Thetahealing®?

Tudatos és tudattalan hiedelmeink irányítják teljes életünket, ezekből épül fel a valóságunk. A ThetaHealing® egy olyan gyógymód, amely ezekkel a hiedelmekkel dolgozik.

Maga a ThetaHealing® elnevezés arra utal, hogy a kezelés egyfajta módosult tudatállapotban, az agy théta hullámokat generáló állapotában történik. Ezek az agyhullámok (4-7Hz) a könnyű alvás és a mély meditációban tapasztalható teljes nyugalom állapotában jellemző állapotot jelentik, amikor az agyunk képszerű álmokat és elképzeléseket képes előhívni.

A théta állapot erősíti a kreativitást, megkönnyíti a tudattalanban “elraktározott” tudati tartalmakhoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, és a visszaemlékezést a régmúltra. Ebben az állapotban lényegesen több információt vagyunk képesek feldolgozni, meglehetősen gyorsan, és remekül lehet benne tanulni és fejleszteni a memóriát, és igen, maga a kezelés/gyógyítás is ebben a théta állapotban a problémához kapcsolódó tudati tartalmak feltárásával, majd a feloldásukra alkalmazott pozitív szuggsztiókkal, úgynevezett törlőmondatokkal zajlik.

thetahealing

Nem ismerem, én magam sohasem próbáltam a ThetaHealing®-et, és bevallom, tartok is kissé a tudati tartalmak nem tapasztalati ilyen direkt módon történő felülírásától, “átírásától”, de bízom benne, hogy egy olyan módszer, amely a szeretet és az elfogadás univerzális parancsára, első lépésként a szeretetteli tér megteremtésére alapozza működését – és jelek szerint a ThetaHealing® éppen ilyen -, csak jóra tudja fordítani eszközeit.
Azzal viszont feltétlenül egyetértek, hogy megváltoztatni a szemléletmódunkat, hiedelmeinket, szokásainkat azáltal, hogy helyesen felismerve szükségleteinket enyhítjük vagy feloldjuk lelki fájdalmunkat, félelmünket és szomorúságainkat, ezáltal nyitottabbá válunk, kevesebb előítélettel szemléljük a történéseket a világban, másfajta szemüvegen keresztül nézzük életünk eseményeit, feltétlenül üdvös. Ezáltal teret adunk a testi-lelki gyógyulásnak, lehetőséget, szabadságot, és én hiszem, hogy ez jó! A tudomány persze előfordulhat hogy más szemmel nézi a gyógyítás világát, de ez nem jelenti azt, hogy a tudomány szemüvege helyes vagy helytelen, ahogyan azt sem, hogy egy test-tudat terápiás módszer működésképtelen.

A tudomány persze előfordulhat hogy más szemmel nézi a gyógyítás világát, de ez nem jelenti azt, hogy a tudomány szemüvege helyes vagy helytelen, ahogyan azt sem, hogy egy test-tudat terápiás módszer működésképtelen volna…

Tudományosan igazolt-e a ThetaHealing® módszer hatékonysága?

Ilyenkor mindig elakadok egy pillanatra, hiszen a fenti kérdés túl átfogó, és azonnal felveti a kérdést, hogy vajon milyen problémák viszonylatában? Ezt így nem lehet megválaszolni! Először is azért, mert a fenti kérdés túlságosan átfogó, és a válasz első körben úgy hangozna: “Fogalmam sincs. Mire szeretné használni?”
A következő falnak csapódás a kérdés megválaszolásában az volna, hogy a ThetaHealing®-hez hasonló, blokkoldást, energiát, szeretetet és bármiféle természetfelettit emlegető módszerek esetében eleve kizárt, hogy tudományosan igazoltak legyenek, egyszerűen azért, mert a tudományos orvoslás alapfeltevése, hogy válogatás és gondolkodás nélkül kizárja tárgyköréből a természetfelettit, mint a gyógyulásra ható tényezőt. Tehát a ThetaHealing® eddig sem, és nagy valószínűséggel ezután sem fogja tárgyát képezi tudományos kutatásnak, hiszen egyik lényeges “hatóanyaga” (inkább ható-nem-anyaga, feltéve, hogy szeretnénk elkülöníteni a világban az anyagot és a szellemet, amelyet ugyebár egymás nélkül létezi nem tudnak, tehát végső soron valószínűleg egyek, de ebbe most ne menjünk bele) kívül esik a tudományos orvoslás tárgykörén és kutatási területein.

Ezért aztán a helyes válasz a fenti kérdésre ismét az: fogalmam sincs, vagy az, hogy nyilvánvalóan nem.

Ami viszont feltétlenül a ThetaHealing® mellett szól, az az, hogy napjainkban a pszichoterápia és a Magyarországon egyelőre nem, de nemzetküzi szinten annak egyenrangú eszközetként elismert szomato-pszihoterápia eszköztára már sokfelé szerves részét, elismert kiegészítőjét képezi a gyógyításnak. Ezek között a testterápiás és pszichoterápiás módszerek között pedig méltán kapnak helyet olyan, valamely módosult tudatállapotban (pl. hipnózis, mélyrelxáció, meditáció stb. alvás nem!) végzett pozitív szuggesztiók használatával dolgozó módszerek is, mint a ThetaHealing®. Az egyébként testi megbetegedéssel küzdők közül sokan alkalmazzák és kiváló tapasztalatokról számolnak be a különböző mentális tréning eljárásokkal kapcsolatban – úgy érzik, ezek az eszközök nem csak a betegséghez kapcsolódó félelmeik és sérüléseik feldolgozásában segítik őket, hanem magában a gyógyulásban is. Kutatás pedig a pozitív szuggesztiók gyógyulásra gyakorolt hatásával kapcsolatban jelenleg is van folyamatban –  ilyenre példa a Dr. Bányai  Éva professzor emeritus által kezdeményezett és vezetett kutatás is, amely a kemoterápia hatásának, hatékonyságának eltéréseit vizsgálja a kezelések alatt pozitív szuggesztiókat kapó csoport, és az azt nem kapó kontroll csoport tagjai között.

Teljes gyógymódbemutató cikk megtekintéséhez kérem, kattintson ide!

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

 

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!