Minden OK blog

Fájdalomcsillapítás alternatív módszerekkel

“…ha valami biztosan nem árt, és a beteg hisz benne, szerintem nem szabad megrendíteni a hitében”

Amikor a “Fájdalomcsillapítás a daganatos betegek kezelésében” címmel és a cikk bevezetőjével találkoztam, elsőre azt gondoltam, hogy ezzel bizonyára igazán semmi dolgom nincs, hiszen nagy valószínűséggel csak a morfinszármazékok mennyiségéről lesz szó, és ha véletlenül mégis szóba kerülnének benne egyes alternatív vagy kiegészítő módszerek, azokról bizonyára majd szkeptikusan, itt-ott szűklátókörűen, és meredek általánosításokkal fűszerezve elítélőn nyilatkoznak.

Forrás: pixbay

Forrás: pixbay

És az első benyomásom ugyan valóban úgy kezdődött, hogy “na, ismét itt egy cikk, amely…”, és ambivalens érzésekkel olvastam tovább, mert elszomorítónak találom, hogy a nem, vagy nem meggyőzően bizonyított módszerek, esetleg néhány rosszindulatú, mások nyomorúságán meggazdagodni vágyó álgyógyító miatt ilyen rossz híre legyen a “gyógyszakma” eme kevésbé hivatalos részének. Persze, a Minden OK-én végzett munkában lelkesítő is az a helyzet, mert megmutatja, hogy igenis szükség van a tudományos orvoslás és a “más” gyógymódok közötti kapcsolat és kommunikáció létrehozására.

A cikket végigolvasva azonban kellemesen csalódtam, tudniillik a szerző az alternatív módszerek (megjegyzem, szerintünk hibás szóhasználattal éltek, amikor “alternatív”-ként aposztrofálták őket) óvatos lehúzását követően mégis kitérnek olyan kiegészítő gyógymódokra, ezen belül is pszichoterápiás eszközökre, mint a hipnoterápia, és más pszichoterápiás és életminőség javító módszerek módszerek (ilyenként korábban már bemutattuk a ‘Minden OK’-én az MBSR-t, mint éberségmeditációs technikát is). Hozzáteszem: ők itt egészen mást neveznek kiegészítő szereknek, de az a szövegből amúgy is kiderül – idézek pár részt, ami szerintem fontos:

“Mit jelent a kiegészítő kezelés a fájdalomcsillapításban?
 
Bizonyos fájdalmak enyhítésére nem elég az erős hatású fájdalomcsillapítók alkalmazása, hanem két-három olyan, idegrendszeren keresztül ható gyógyszer adására is szükség van, melyeket eredetileg nem fájdalomcsillapításra, hanem például epilepsziás roham kezelésére használnak. Főképp csont- és idegi eredetű fájdalmaknál alkalmazzuk ezeket az ún. adjuváns, vagy kiegészítő szereket, melyek sokszor jobban enyhítik a fájdalmat, mint az igazi fájdalomcsillapítók.
 
A különböző kiegészítő, illetve “alternatívnak” nevezett szereknek-módszereknek lehet szerepe a fájdalomcsillapításban?
 
Nehéz erre válaszolni. Mindig vannak csodaszerek, minden évben vannak divatok, rendkívül nehéz megmondani, hogy mi használ, mi mögött vannak tudományosan megalapozott eredmények. Sokszor felteszik a kérdést a betegek is, hogy mit szedhetnek – ha valami biztosan nem árt, és a beteg hisz benne, szerintem nem szabad megrendíteni a hitében. Én magam eléggé kétkedéssel fogadom ezeket a dolgokat, ráadásul a különböző csodaszereket néha 30-40-50 ezer forintokért árulják, amitől azért van rossz érzésem, mert ha ugyanezt a pénzt a beteg zöldségre-gyümölcsre, egészséges ételekre költené, valószínűleg legalább annyit nyerne…
 
A fájdalom érzete a lelki állapottal is összefügg – ezzel mennyire van módjuk foglalkozni az orvosoknak?
 
A fájdalmak mellett rengeteg félelme van egy daganatos betegnek: félelem a betegségtől, a fájdalomtól, a haláltól, hogy mi lesz a családtagokkal; ezek a félelmek aztán tovább ronthatják a fájdalmakat. Rendkívül fontos az ez irányú segítség. Az Intézetünkben szerencsére pszichológusok is dolgoznak, ami azért is nagyon fontos, mert vannak olyan fájdalmak, ahol pl. hipnózissal, illetve bizonyos pszichoterápiás módszerekkel lehet nagyon jelentős eredményt elérni. Fájdalomterápia lényegében pszichológus, pszichoterápia nélkül nem létezik, de az országban sajnos kevés a valóban ehhez értő szakember, ráadásul sokszor csak magánrendeléseken folynak ilyen kezelések, ami sokak számára nyilván nem elérhető.
Az orvos személyisége is már majdnem gyógyító tényező lehet. Sokszor mondják a betegek, hogy már az sokat segít és megkönnyebbülést jelent, ha csak türelmesen meghallgatják őket – és akkor még nem nyúltunk gyógyszerhez, stb. Erre viszont sajnos általában nincs lehetőség: zsúfoltak a rendelők, egy-egy betegre pár perc jut…”
 
További témák a cikkben: 
  • Speciális-e a daganatos betegek fájdalma valamilyen szempontból?
  • Mely ráktípusokban, illetve milyen kezelések után milyen fájdalmak jellemzők? 
  • Elérhető teljes fájdalommentesség a daganatos betegeknél?
  • Az általános, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szóba jöhetnek daganatos betegek fájdalmának csillapítására?
  • Kitől kérheti a beteg az erős, “kábítónak” is nevezett fájdalomcsillapítókat? 
  • Az ún. “invazív” fájdalomcsillapító eljárások hazai bevezetése az Ön nevéhez fűződik – mit jelent ez és mikor alkalmazzák? 
  • A különböző gyógyszereknek milyen mellékhatásai lehetnek?
  • Az invazív beavatkozásoknak milyen veszélyei lehetnek?
  • Hogyan működnek és hol érhetők el az ún. fájdalomambulanciák?

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

Szeretné tudni, mivel foglalkozik a Minden OK? Látogasson el ide bővebb információért!

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!