Minden OK blog

Aromaterápia: gyógyítás vagy csak élmény az orrnak?

Életünk szinte minden pillanatát átszövik az illatok, még akkor is, ha tudatosan nem figyelünk rájuk. Van, ami az intenzitásával azonnal felhívja magára a figyelmet, néha pontosan meg tudjuk mondani, mit érzünk, máskor csak egy kósza érzés, egy meghatározhatatlan, szavakkal leírhatatlan illat, de valamilyen érzelmet mégis kivált belőlünk, mint például az “otthon illata”. Az illatok lehetnek kellemesek, lehetnek élénkítők vagy megnyugtatók, lehetnek olyanok, hogy legszívesebben még órákon át állnánk az illatfelhő közepében, hagyva, hogy elbódítson, máskor meg mindent megteszünk, hogy szabaduljunk tőle…

Forrás: Pixabay

Forrás: Pixabay

A szagok az élő szervezetre gyakorolt erős hatását az állatvilágból már jól ismerjük, és bár az emberi szaglás csupán egy meglehetősen gyenge, mintegy csökevényes változata az állatvilágban ismertnek, az illatanyagok lelki és fiziológiai hatása – ha más nem, a párválasztás, fajfenntartás és az étkezés, ízlelés esetében – megkérdőjelezhetetlen. A hétköznapjaink során számos olyan szaggal és illattal találkozunk, amelyeket tudatosan nem is érzékelünk, mégis hatással vannak ránk, emellet pedig megszámolni is nehéz lenne, hányféle illat van, amit megérezve kellemes vagy épp kellemetlen emlékek bújnak elő a múltunkból, ami felélénkít vagy épp ellenkezőleg, megnyugtat és ellazít, összefut tőle a nyál a szánkban vagy épp elfintorodunk, és nem is gondolnánk, de akár embertársainkkal szembeni szimpátiánknak is meghatározója lehet. Márpedig ha ez így van, akkor miért ne foghatnánk be a gyógyítás szolgálatába is az illatanyagokat, és azok legintenzívebb hordózóit, az illóolajokat? És vajon elegendő-e csupán magáról az illatról beszélni a gyógyításban és az aromaterápiában?

Mit is takar pontosan az aromaterápia elnevezés?

aromaterápiaAz aromaterápia a fitoterápiával egyetemben, a gyógyszerészet legrégebbi formája, és tulajdonképpen már az ókori Egyiptomból is maradtak fenne tárgyi és írásos bizonyítékai az illóolajok gyógyító és kozmetikai céllal történő alkalmazásáról. Magát az aromaterápia kifejezést René-Maurice Gattefossé kozmetikai vegyész használta először 1937-ben, aki az illóolajok tanulmányozása után kidolgozta “az illóolajok alkalmazásán alapuló gyógyító rendszert”. A módszer valójában nem volt más, mint az illóolajok idegrendszerre, és az érzelmeinkre ható, már korábban is ismert hatásának tudományos alapokra helyezése, beolvasztása az orvosi gyakorlatba.
Az illóolajokkal történő gyógyításra szolgáló aromaterápia elnevezés tulajdonképpen igen megtévesztő, hiszen – noha az aromaterápia elsődleges és mindenki által ismert területe az inhaláció, amely tulajdonképpen hagyományos népi gyógymód, mégis, afféle empirikusan igazolt gyógymódként, a hivatalos orvoslás eszköztárát is gazdagítja – a módszer nem merül ki az illóolajok illatanyagainak belélegeztetésében (inhaláció), az illat célzott alkalmazásában. Az illóolajok valójában olyan külsőleg és belsőleg is alkalmazható gyógynövény készítmények, amelyeket lepárlással vagy préseléssel nyernek ki a célnak megfelelően az adott gyógynövény gyökeréből, leveleiből, virágából vagy éppen terméséből, esetleg magjából.

Az egyes gyógynövények és növényi részek illóolaj tartalma nagyon eltérő lehet, sok esetben olyannyira alacsony, hogy egészen nagy mennyiségű növényből csak néhány ml olajat tudnak kinyerni. Éppen ezért a valódi, tiszta, jó minőségű illóolaj hihetetlenül értékes (és drága), egyszersmind afféle koncentrált változata az adott növény gyógyító anyagainak, tulajdonságainak.

Hogyan és mikor érdemes aromaterápiát alkalmazni?

Folyt.ld. hamarosan Az aromaterápia alkalmazásáról szóló cikkben

 

Forrás: Minden OK

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!