Minden OK blog

Aromaterápia: gyógyítás vagy csak élmény az orrnak? #2

Az illóolajokkal történő gyógyításra szolgáló aromaterápia elnevezés tulajdonképpen igen megtévesztő, hiszen a módszer nem merül ki az illóolajok illatanyagainak belélegeztetésében (inhaláció), az illat célzott alkalmazásában. Az illóolajok valójában külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható gyógynövény készítmények, amelyek egy teljes rendszert képezve képesek kielégítene valamennyi felmerülő terápiás igényt. De vajon tudományosan mennyire alátámasztott az aromaterápia és milyen területeken alkalmazható biztonsággal és sikerrel?

>> előző rész

aromaterápia

Arra a kérdésre, hogy végső soron akkor milyen célra, milyen betegségek esetén használhatók az illóolajok a gyógyításban, a rövid válasz úgy hangzik: mindenre. Nyilván a kép ennél lényegesen árnyaltabb, de összességében elmondható, hogy a létező több ezer illóolaj, amelyek nagy része gyógynövényből készül, egy olyan teljes rendszert alkot, mint maga a gyógynövény terápia (fitoterápia). Ennél fogva az illóolaj készítés a gyógyszerészet egyik legrégebbi ágának is tekinthető.

Természetesen itt is, mint minden alternatív és kiegészítő terápia esetén, fontos elmondani, hogy orvosi kezelés alatt állók képzett feltétlenül konzultáljanak fitoterapeutával vagy aromaterápia szakértővel, illetve kezelőorvosukkal a szerek használatának megkezdése előtt, mert belsőleg alkalmazva – a gyógynövényekhez és étrendkiegészítőkhöz hasonlóan – az illóolajok is befolyásolhatják a gyógyszeres kezelés hatását! Ugyanígy külsőleg, más krémmel, készítménnyel együtt alkalmazva, illetve mindenképpen figyeljünk oda az egyes aromaolajok ellenjavallatira is!

Noha az illóolajok nem csak az gyógykezelésben és a prevencióban muzsikálnak jól, de a háztartásban is kaphatnak érdekes feladatokat… De ez nyilván egy másik blog témája, én most hoznék inkább néhány ötletet az illóolajos egészségvédő kezelésekre:

illóolajok felhasználási területei kép 1

 

Forrás: Minden OK - aromaterápia, mint kiegészítő gyógymód bemutatása

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További hasznos cikkekért CAM (kompletmenter-alternatív medicina) és a tudomány témában

keresse fel a Minden OK webportált!

 

 

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!