Minden OK blog

5 perc zen légzéssel kezelhető a hétköznapi stressz

Tudtad, hogy létezik egy olyan, Magyarországon még szinte ismeretlen módszer, amit zen légzésnek nevezhetünk? Nem viccelek, a módszer letéteményesei – beleértve jómagamat is – mindez idáig nem érezték szükségét, hogy növeljék a módszer ismertségét és népszerűségét, és magyar nyelvű útmutató sem született a témában, ezért aztán most nagyon nagy örömömre szolgál, hogy a Minden OK oldal lehet első publicistája.

Mi is az a Seon Yu, azaz zen légzés?

Szung Szán zen mester, a Seon Yu, azaz zen légzés megalkotójának  portréja (1927-2004)

Szung Szán zen mester, a Seon Yu, azaz zen légzés megalkotójának portréja (1927-2004)

A Seon Yu légzőgyakorlatokat egy világhírű koreai zen mester, Szung Szán Szunim (a Zen iránytűje és a Hamut a buddhára című könyvek írója, a zen 72. pátriárkája) emelte be a szerzetesek és világiak hétköznapi gyakorlatainak a sorába azzal a céllal, hogy segítsenek bennünket a koncentrációban és a meditációban.

A zen légzés lényege, hogy figyelmünket az úgynevezett középpontunkra, a szervezet eneriaközpontjába, a tándzsan csakrára (koreaiul a tándzsan, azt jelenti, has, ez esetben tehát a köldökcsakra, amelyet kínaiul tantiennek, japánul harának neveznek, szex csakrának is szoktuk nevezni) irányítja, így segítve bennünket abban, hogy tisztán tartsuk a tudatunkat akár a hétköznapi élet nehéz pillanataiban is.

Miért különleges a zen légzés?

A Seon Yu gyakorlatai elsősorban azért különlegesek, mert

  • nem különleges, módosult tudatállapot elérésére törekszenek, mint más légzőgyakorlatok, és
  • nem is az egészségmegőrzést tűzik ki elsődleges célul, továbbá
  • a gyakorlásuk nem igényel mesteri felügyeletet,

hanem egy olyan egyszerű és végtelenül természetes eszközül szolgálnak, amelyet akár napi kétszer tíz percben, teljesen ingyenesen és önállóan elvégezhetünk.

Mire használható a zen légzés?

  • Mindenekelőtt a tiszta, ítélkezéstől mentes tudatosság fenntartását segíti azáltal, hogy gyakorlataival az energiánkat a 4-7. csakrák helyett a 2. csakrába koncentrálja
  • A légzés tudatosításával és lassulásával paraszimpatikus hatás érhető el, így megnyugszik, megpihen a stressz és fáradtság miatt gyakran megviselt testünk, javul a koncentrációs- és álló képességünk, érzelmi és mentális stabilitásunk és a közérzet is
  • A gyakorlás mélyül a stressz és a megterhelő szellemi munka miatt gyakran felületes légzés, így javul a szervezet oxigénellátása, kitisztul a szervezet, könnyebben megszabadul a salakanyagoktól, javul az emésztés (egyrészt valóban a jobb oxigénellátás miatt, másrészt a rekeszizom gyengéd, ámde a megszokottnál így is intenzívebb mozgásával mechanikus stimmulálhatjuk az emésztőszerveket is), gyorsul az anyagcseres, és aktívabbakká, energikusabbakká válhatunk
  • Más éberségmeditációs technikákkal kombinálva – úgymint MBSR vagy akár maga a zen meditáció – erősíti azon gyakorlatok hatékonyságát, és nem csak magát a meditációs gyakorlást segíti, hanem azon keresztül akár a súlyos, krónikus betegek életminőnésége is jelentősen javítható általa. (Erről és a fenti éberségmeditációs technikákról elérhető kutatási eredményekről a Minden OK fent hivatkozott gyógymódbemutató cikkeiben már beszéltünk.)
  • A hosszú, nyugodt kilégzés segít a problémák elengedésben, ezáltal abban, hogy kiváló helyzetfelismerésünkkel, együttműködő cselekedeteinkkel, és általában létezésünkkel még inkább önmagunk és egy harmonikusabb világ megteremtését szolgáljuk

Mikor érdemes a zen légzést gyakorolni?

A zen légzés gyakorlásának helyére és idejére vonatkozó korlátozások nincsenek, akár még tárgyalás közben vagy egy feszült, mondjuk sorban állós élethelyzetben is végezhető, legfeljebb a nagyobb karmozgások nélkül gyakorolunk.

Legjobb azonban, ha reggel és este is eltöltünk 10-10 percet a gyakorlással, hogy aztán nap közben gyorsan megtaláljuk azt a testi és tudati élményt, legyen mihez visszanyúlni testünk és elménk emlékezetével, amikor szükség van rá.

Gyakorolható továbbá közösen vagy egyedül, csak arra figyeljünk, hogy a gyakorlás során ne mások foglalkozzunk, hanem igyekezzünk teljes koncentrációval és tiszta tudattal, önmagunkra és saját testünk jelzéseire végezni a gyakorlatokat!

Hogyan tanulhatom meg a Zen légzést?

Most ugrik a majom a vízbe, ugyanis nem csak hogy feltöltöttem végre a youtube-ra az egyébként nyilvánosságnak is szánt videót, hanem még le is fordítottam a gyakorlatok nagy részét, hozzáírva a videóban szereplő Dae Bong zen mester tanításait, aki a fent nevezett Szung Szán zen mester Dharma örököse. Tettem mindezt engedéllyel, tudniillik a videóban a hölgy, aki megkérdezni, hogy létezik-e ebből könyv, és akinek a mester azt a választ adta, vagy valami ahhoz hasonlót, hogy “Nem, de ha szeretnéd, begépelheted”, én voltam. Elkérkezett tehát idő, hogy végre teljesítettem mesterem “megbízását”, és bizony, most begépeltem a Seon Yu, azaz zen légzés gyakorlatait, amely ide kattintva érhető el, illetve akkor alább a videó is megtekinthető. A film alatt pedig megtalálható az egyik gyakorlat leírása – a személyes kedvencemé, kipróbálásra.

Mivel a film elég hosszú, érdemes az első alkalommal rászánni az időt, hogy alaposan megtanulhassuk a gyakorlatokat. Jó gyakorlást kívánok mindenkinek sok szeretettel!

Az egyik kedvenc Seon Yu gyakorlatom, a “hapcsang energiája” gyakorlat

“Ez a gyakorlat különösen jó, ha valahol feszültséget érzünk. Szung Szán zen mester ezt a „hapcsang energiája” gyakorlatnak nevezte. Tegyük össze a tenyereket a mellkas előtt! Belégzéskor induljon el a két tenyér együtt, összezárva, fölfelé. A tenyerek maradjanak végig együtt, a hasat pedig itt is toljuk ki a belégzésre. Amikor a két tenyér felért a fejünk fölé, kilélegezve nyissuk őket szét úgy, hogy előrefelé nézzenek, és egy kört rajzolva a levegőbe, oldalsó középtartáson keresztül hozzuk vissza őket lefelé, egészen a köldök csakráig, ahol az alkar behajlik, és a tenyereket fölfelé fordítva hozzuk vissza magunk elé! Amikor a tenyerek találkoznak, még mindig kilélegezve, tegyük őket össze és emeljük vissza imatartásba!

Ezt a gyakorlatot állva is végezhetjük – meg tulajdonképpen az összeset. Ilyenkor egy, a harcművészetekből talán már ismert, szokványos testtartást veszünk fel, ahol közepes terpeszben állva a térdeket enyhén behajlítjuk, ezzel stabilizálva az kissé előrebillentett medencét és fölötte az egyenes gerincet. Olyan stabil érzés ez, mintha gyökeret eresztenénk a földbe – földbe gyökerezik a lábunk. A legfontosabb: ilyenkor se felejtkezzünk meg arról, hogy a figyelmünket az alhasra koncentráljuk!”

További Seon Yu gyakorlatok és a teljes leírás megkintése

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További hasznos cikkekért KAM (kiegészítő és alternatív medicina) és a tudomány témában

keresse fel a Minden OK webportált!

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!