Minden OK blog

A legkülönlegesebb hétköznapi sport

A 21. század jógával és pilates-szel, no meg aerobikkal és tánccal átitatott női világában létezik egy olyan otthon is gyakorolható, egyéni és csoportos formában is végezhető módszer, amelynek gyökerei szintén évezredesek, ám a jóga és más keleti mozgáskultúrák mellett az európai hagyományból is merített, beleértve a Sebastian Kneipp vagy a Pilates alkotta mozgásvilágot és a nyugati típusú anatómiai és orvostudományos szemléletet.

gyógytorna 1 (1)Nem mondom, hogy jobb ez, élvezetesebb vagy táncosabb, mint más mozgásformák, egy valamit azonban bizonyosan tud az oktató, még akkor is, amikor éppen valamely jógaászanát futtatja a csoportján: a mozgásszervrendszer mechanikáját, az anatómiát és az élettant. Ezeket pedig egy négyéves egyetemi képzés során tanulja meg és gyakorolja. Szerintem ez jól hangzik, nem?

gyógytorna 1 (2)Jó-jó, sejtem azért, hogyha most bedobom a gyógytorna szót, akkor feltehetőleg nem csillannak fel a szemek várakozón, hogy mi jön ezután, vagy legalábbis nem úgy, mintha azt mondtam volna Haide Kránada órára hívom őket, ami amúgy enyhén harcos és szanszkrit hangzása ellenére valójában egy ma, e percben megszületett elnevezése valaminek, ami tudtommal még nem létezik. Ugyanakkor a napjainkban mind az egészségfinanszírozás, mind a magánfinanszírozás szempontjából igazságtalanul hátrányos helyzetbe került mozgásforma tulajdonképpen szintén egy régi és teljes, csodálatosan teljes rendszer, és még 15 év jóga tapasztalat, meg mindenféle egyéb, nyugatibb,  pörgősebb, mondhatni sportosabb mozgásformák kipróbálása után is elmondhatom róla, hogy meglepett a gyógytorna óra: teljes élményt adott és élvezhető! És nem, egyáltalán nem olyan, mint az általános iskolai torna óra!

Miért mondom, hogy a legkülönlegesebb?

Azért, mert ellentétben a legtöbb, ma Magyarországon elérhető mozgásformával, a gyógytornát kifejezetten gyógyító és megelőző céllal, anatómiai, élettani és kórtani ismeretekre alapozva hozták létre, oktatóit egyetemi szinten képzik teljes körűen, betegség- és izomcsoport specifikusan, és nem állítom, hogy ettől jobb mint a többi! Egyszerűen csak ez az, amiben más.

Talán emiatt kicsit nehézkesnek, rugalmatlannak, afféle őskövületnek gondolhatnánk, olyan “tradícionálisnak” és “szűk látókörűnek”, ami csak az időseket érdekelheti, ám itt meg kell vallanom: e tekintetben a gyógytorna, helyesebben egy-egy ügyes, lelkes, fiatal gyógytornász egyértelműen a kellemes meglepetések forrása!

A gyógytorna is alkalmas eszköz a fogyókúrához

Mi több! Egy gyógytornász talán éppen annyit tud, sejt a hatékony fogyás módszereiről, a szekértelem hiányának vádja bizonyosan nem érheti őt, és igen! Ismer mindenféle huncut és titkos aerobic gyakorlatokat meg lépéseket, és tök jó zenéi vannak! Szintén képes kvázi személyi edzőként az oldalunkon állni, és szintén simán végigkerget bennünket a ligeten. Különösen jól járunk egy gyógytornásszal ha valamely súlyos, krónikus betegségben szenvedünk, vagy épp az után, esetleg sportsérülésből gyógyulva választjuk inkább a gyógytornász segítségét a rehabilitációban!

fizikoterápiaA gyógytornában is van nyújtás és relaxiáció

Nem is kérdés, különben végtelenül szakmaiatlan lenne! Legfeljebb maguk a relaxációs szakaszok kevésbé vezetettek, konkrétak, de úgy látom, hogy a tudományos közvélemény sem tartotta szükségtelennek vagy korlátozandónak ezt az elemet.

Nem csak időseknek és mozgássérülteknek

Ha valaki azt gondolná, hogy a kultúrházi gyógytorna egy afféle idősek klubja, akkor nagyot téved! Mi magunk is szervezhetünk a munkahelyünkön, baráti társaságban gyógytornát heti rendszerességgel, ahová eljárunk ketten, öten, akár tízen is, ezzel védve mozgásszerveinket – gerincünket, ízületeinket – az ülőmunka és a stressz általános egészségkárosító hatásaival szemben.

Mi például szerveztünk gyógytorna csoportot, méhnyakrákos érintettek gyógy- és intimtornája, Budapesten. Egészen sokan is vagyunk már, minden héten találkozunk, és azt látjuk, hogy óriási segítséget jelent számunkra a gyógyulás és a rehabilitáció során egy ilyen közösség.

 

Végezetül talán azt még is el kell mondanom, hogy létezik egy dolog, ami miatt esetleg a gyógytorna talán kicsit kevésbé vonzó, mint egzotikus társai: a legkevésbé sem egzotikus, így aztán talán egy picit kevésbé motiváló, és ritkán hordoz olyan kihívást keltő elemeket mint egy fejenállás vagy egy komolyabb trikón ászana, de ezt nézzük el neki, mert kihívásnak azért még mindig ott van, megmarad, a kitartás és az általunk szervezett közösség iránti felelősségtudat megtartó ereje! Nagyon nagy élmény, komolyan!

A gyógytorna módszer bemutatásáról, gyökereiről, a fiziko- és fizioterápia különbségeiről, és még sok minden másról ezúttal Sóvágó Fanni gyógytornász és intimtorna oktató írt a Minden OK webportálon, amely ide kattintva is elérhető.

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További hasznos cikkekért CAM (kompletmenter-alternatív medicina) és a tudomány témában

keresse fel a Minden OK webportált!

 

 

 

 

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!