Minden OK blog

Mutasd a karod, megmondom, hogy leszel-e rákos?!

Első pillantásra, amikor megláttam ezt a cikket, átfutott az agyamon: “NANE! Már az MTI-n is megjelentek az ellenőrizhetetlen eredetű egészségügyi kamucikkek, és mindenféle kétes kutatási eredményekre hivatkoznak?!” Ezúttal azonban úgy tűnik, hogy az a természetazonos gyanakvás, amelyet az alternatív egészségügy pletykalapjai és kétes hírű blogjai az elmúlt egy év kutatómunkája során nem csupán elültettek, hanem pokoli mélységig ivódva alaposan el is mélyítettek bennem, ezúttal alaptalannak bizonyult.

Anyajegy a karon (Forrás: BBC)

Anyajegy a karon (Forrás: BBC)

Haha, jön a következő pofon! Tudniillik az MTI közleményének feldolgozása itt, a Minden OK blogon is úgy kezdődik, hogy “brit tudósok”… merthogy Londonban esett a dolog, mégpedig úgy, hogy a British Journal of Dermatology című folyóiratban leközöltek egy tanulmányt, amely szerint a melanoma, azaz a bőrrák (és mint olyan, nyilván rosszindulatú) kialakulásának kockázatára következtetni lehet a karon található anyajegyek számából. Helyesebben a páciensen található összes anyajegy számából, de ezt még tovább is merték egyszerűsíteni, mert azt is megfigyelték, hogy a jobb karjukon több mint hét anyajeggyel rendelkező nőknél kilencszer nagyobb volt a kockázata, hogy több mint 50 anyajegy van az egész testükön, “a jobb karjukon több mint 11 anyajeggyel rendelkezőknek pedig nagyobb valószínűséggel volt több mint száz anyajegy a testén, ami azt jelenti, hogy esetükben a normálisnál ötször magasabb volt a bőrrák és a melanoma kialakulásának kockázata”.

A következő videóban Michelle Robert beszélget a BBC riporterével a karján található anyajegyekről, mint a melanoma kialakulásának kockázatára utaló lehetséges jelről:

A vizsgálatot először egy 3000 fős női ikerpárokból álló mintán végezték el, ami 8 teljes évig tartott, majd egy 400 melanómás nő és férfi alkotta csoporton folytatták megfigyeléseiket.

Szóval a forrás elvileg hiteles, a kutatás valós, a mintaelemszám mindenképpen reprezentatív, noha arra nem derül fény, hogymiért pont ikreken tesztelték, és mi lett az eredmény a férfiakkal kapcsolatban, de nem is ez itt a lényeg, hanem az, hogy a megjelent cikkből azután abból csinált egy hírt a BBC egyik újságírója, no, és abból lett a magyarított MTI verzió…

De akkor hol a bibi?

Először is fogadjunk, hogy mostanra már mindenki elővette a bal karját és elkezdett anyajegyeket számolni, ugye? 😀 Haha, én is! Mert ilyen az ember 😉 (Nekem amúgy 13, és nem félek 😛 Hogy miért nem?

Azért nem félek, mert végigolvastam a BBC hírt és nem elégedtem meg a magyar népnek szánt közleménnyel…

 

“…attól, hogy több anyajegyed van még nem leszel rákos!”

 

A legtöbb ilyen egészségügyi kutatási témában írott cikkel az a bajom, hogy már akkor borsódzik tőlük a hátam, amikor meglátom a címüket. Hogy miért? Ugyanazért, amiért TV-m sincs, és úgy általában véve kerülöm a tömegtájékoztatás: azért, mert szenzációhajhász és felelőtlenül egyoldalú. A mai sikeres újságíró már nem egy objektív hír- és tényszolgáltató, hanem figyelemfelkeltő és lehetőleg már címében is erős érzelmeket generáló cikkeket kell írnia – egyszerűen ez az elvárás. Látogatottságot kell generálni, mert azért fizet a hirdető, ha jönnek a népek, és a népek pedig erre jönnek. Az intelligensebbje alkalmasint másra is, de mondjuk ki, ez az, amire a tömeg harap!

A közlemény megírója például – talán éppen azért, hogy sikeres cikket írjon – nagyvonalúan átsiklott azon tény fölött, hogy ő most egy tudományos cikk publikációjából emel át részleteket, ezért illene még a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel, precízebben nyúlni az anyaghoz, és odafigyelni arra, hogy objektív maradjon, hiszen a tudomány definíciójánál fogva objektivitásra és mérhetőségre törekszik módszertanában.

Azért merem ezt így kerek-perec kijelenteni, mert a magyar nyelvű közlemény meg sem említette azt az epróságot, hogy az, hogy valakinek hány anyajegye van, legfeljebb óvatosságra adhat okot, nem pedig rákra predesztinálja a pöttyös karú embereket. A daganatos megbetegedések általában olyan, az egyének saját életmódja, öröklött és tanult testi és lelki tényezői, valamint az őt ért környezeti hatások összességének következményei, amelyet nem lehet prognosztizálni hét vagy tizenegy jobbkari anyajeggyel! Az emberek egész életét átfogó hatásokról beszélünk hát, nem pedig 7 vagy 11 alkari pöttyről meg bőrtípusról.

 

(Forrás: BBC)

Minden ráknak megvannak a maga hajlamosító tényezői – a bőrráké a napfény és a bőrtípus (Forrás: BBC)

Minden ráknak megvannak a maga hajlamosító tényezői – nem meglepő, hogy a bőrráké a bőrön keresendő, és ha ez éppen az anyajegyek számával függ össze, hát örülök, hogy ez kiderült! De az eredeti cikkben már az annak szerves részét képező videó legelső percében elmondják: attól, hogy több anyajegyed van még nem leszel feltétlenül rákos! Kell még hozzá a napfény, meg akár egy, a helytelen táplálkozás, rossz egészségtelen szokások, a stressz vagy más életmódbeli hibák miatt legyengült immunrendszer, és ki tudja még mi minden! A bőrtípus nem más, mint egyszerű genetikai hajlam, annak szerepe pedig egy betegség kialakulásában a Lalonde modell szerint mindösszesen 27%!

A teljes, eredeti cikk nem volt szenzációhajhász. Inkább csak arról beszélt, hogy érdemes tudatában lenni hajlamunknak, és figyelni a testünkre…

Erről és a bőrrák kialakulását megelőző és az azt jeltő első tünetekről ide kattintva olvashat!

Felhasznált források: MTI és BBC health

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További hasznos cikkekért CAM (kompletmenter-alternatív medicina) és a tudomány témában

keresse fel a Minden OK webportált!

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!