Minden OK blog

Szexuális bántalmazás miatt állt bíróság előtt a Bikram jóga megalkotója

Ez szomorú, és lehajtott fejjel üldögélve elmélkedem rajta. De nézzük meg, vajon mi áll a hír mögött!

Bizonyára mindenki hallott már a hot jógákról, amelyeket 35-40 fokra felfűtött, speciális jógatermekben végeznek a gyakorlók, és minden hot jógák közül is a leghíresebb a Bikram jóga. De vajon tudományosan alátámasztottak-e a Bikram jóga által kommunikált elérhető egészségügyi előnyök, és hiteles személyiség áll-e a rendszer mögött?

bikram_joga

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a Bikram jóga szuper! A hagyományos hatha jóga ászanák és a hőterápia egy érdekes kombinációja, amely tulajdonképpen még csak nem is bonyolult: egy Bikram óra 26, mindenki által elvégezhető gyakorlatból áll, amelyeket egy 38-40°C-ra felfűtött teremben végeznek.

A Bikram jógaóra 90 perces. Ezalatt a meleg teremben fokozódik az izzadás, kitágulnak az erek, javul a vérkeringés, oxigéndús vér járja át testünket, így helyreáll annak egészséges működése.

A mozgásszervi hatásai sem elhanyagolhatók a magasabb hőmérsékletnek: a melegben az izmok, az inak és szalagok bemelegszenek, ezért a nyújtások is könnyebbé válnak, a stresszes csomók könnyebben “kisimulnak” a lazító jellegű gyakorlatok hatására. A gyakorlatsor nagyon jól felépített, állandó gyakorlatai meghatározott sorrendben követik egymást és minden egyes gyakorlat egyben a következő gyakorlat előkészítése is az izmok, inak és ízületek számára. Összességében elmondható, hogy a Bikrma jóga során a hőterápiás eljárások ismert jótékony hatásait a légzésszinkronnal végzett mozgás még inkább felerősíti, és viszont.

Valóban hatásos-e a Bikram jóga?

A jóga lélekre, elmére gyakorolt stresszoldó, nyugtató hatása már régóta ismeretes, és ez a melegben szintén fokozódik – egyszerűen azért, mert a szervezet számára megterhelő munka közben nem marad időnk és fölösleges energián héköznapi bolondságainkon pörögni. De még ennél is fontosabb, hogy a Bikram jóga egészségre gyakorolt hatásairól szóló állítások egy része tudományosan szintén alátámasztott:

  • A hagyományos jógával való összehasonlításban valóban több zsírt égethetnek el a Bikram jóga gyakorlók, ám más edzésformákkal való összehasonlításban a Bikram jóga fokozott hatékonyságát egyelőre nem bizonyították – egészen pontosan cáfolták, de ott a kísérlet hibás volt, ezért a kutatás irreleváns. Mindenesetre úgy tűnik, hogy valóban csökkenti a testzsírt, tényleg fogyaszt a Bikram jóga, a kérdés csak az, hogy mennyire.
  • Az izzadással történő salaktalanítás (és szándékosan nem használom a méregtelenítés szót, mert a tudósok erre nagyon ugranak) mind tudományos, mind természetgyógyász körökben állandó vita tárgyát képezi – ebben a kérdésben tehát egyelőre nehéz állást foglalni. A szervezet izzadással történő tisztíthatóságának elvi lehetősége nem zárható ki a vízoldékony anyagok esetében, illetve az már bizonyított, hogy nehézfémek (már ha vannak) távozhatnak a szervezetből izzadással.
  • A Bikram jóga izomerő állóképesség növelő hatása igazolt, valamint a hajlékonyságot, rugalmasságot is valóban fokozza, és az egyensúlyra is jó hatással van. Ezzel szemben a gyakorlás szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait egyelőre nem sikerült igazolni, illetve az artériak rugalmasságára gyakorolt hatása sajnos kizárólag a fiatal betegek esetében érvényesült a megfigyelések szerint. Cserébe az időseknél meg az inzulinrezisztenciát csökkentette.

Akkor mi a baj akkor a Bikrammal?

Alapvetően semmi – a Bikram egy szuper prevenciós eszköz. Nekem a létrehozójával, mint szellemi vezetővel szemben akadnak kétségeim: 2015 áprilisában többszörös szexuális bántalmazás vádjával állt bíróság előtt. Jelenleg 6 esetről tud a bíróság, ebből háromról közölt fotót a Daily Mail, és elnézegetve a képeket hasonló karakterű lányoknak tűnnek… Ettől az a gondolat kúszott a fejembe, hogy határozott ízlése van a fickónak, hogy milyen típusra vadászik.

Általában véve kétlem, hogy nők, tanítványok jókedvükben fognának össze mesterük és a rendszer alázására. Ugyan miért tenne ilyet bárki is, ha nincs mögötte tényleges bántalmazás? Ennek ellenére természetesen a mester tagad, és a vele készült áprilisi interjúban kártérítési perrel is fenyegetőzött.

Hozzáteszem: ő csak EGY ember. Ettől az egész rendszer még nem lesz rossz, pláne hogy az általam eddig megismert Bikram jóga oktatók mind nők voltak – olybá tűnik, mi lányok, itt Magyarországon biztonságban vagyunk. Mégis mindenképpen mellbevágó az élmény, ráadásul nem ő az egyetlen spirituális vezető amúgy a világban, akire a gyanú ilyenféle árnyéka borul!

Érdekességként hozzáteszem, hogy egyes zen irányzatokban, már az is büntetendő, ha egy mester szeretőt választ a tanítványai közül: a hatalmával való visszaélésnek tekintik. Erről az a volt mesterem jut eszembe, aki ilyen Márió és a varázsló módjára szinte belemászott az emberek agyába, és sokan észrevétlenül is megtettek neki etikátlan dolgokat. Különös formája volt ez a hipnózisnak:  olyan volt, mintha a szemedbe nézve átmosná az agyadat, de erről inkább a Gyeongchuban a Koffeinen – most egyezzünk ki annyival, hogy a Bikram jóga 69 éves megalkotója, Bikram Choudhury tagad, és idén áprilisban nyilatkozatában az őt ért vádakkal kapcsolatban a következőt mondta: annyira nagyon szeretik őt a nők, hogy nem szorul rá, hogy megtámadja őket a szexért. Ettől felfordult a gyomrom, pláne, hogy a vele készült, általam ismert legutolsó interjúban szomorúan vallotta meg, hogy az őt ért vádak miatt a felesége már rá sem néz, én pedig a történtek után bizalmatlanul várom a bírósági ítéletet, amelyről április óta semmi hír – nálam már egy gyanúval is elássa magát egy férfi, nemhogy hat vádemeléssel!

Mindenesetre a Bikram jógát a Minden OK gyógymódként immár bemutatta, és melegen, mit melegen! Forrón ajánlja stresszbetegségek és mozgásszervi megbetegedések, valamint a cukorbetegsége és az elhízás megelőzésére, hajlékonyság fokozására és tisztítókúrák kiegészítésére – így karácsony előtt jól jön az!

***

Hasznosnak találta ezt a bejegyzést?

Ide kattintva a Facebookon is követheti a Minden OK blogot!

További hasznos cikkekért CAM (kompletmenter-alternatív medicina) és a tudomány témában

keresse fel a Minden OK webportált!

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!