Minden OK blog

Tiszta levegőt, pénzért?

Nálunk is van már oxigén bár egyes teaházakban, meg oxigénnel dúsított víz is, és igen, láttam már souvenir boltban balatoni levegőt, de ez most valami más. Van valami egészen elcsendesítő, hallgatagon elgondolkodtató az MTI mai közleményében, amely szerint “élénk a kereslet a dobozos levegő iránt Kínában”. Nem teljesen új, de most érte el és bizony, bőven ki is csengette az ingerküszöbömet a hír, és amit éreztem, azt hiszem, azt hívják úgy, hogy mélabú…

dobozos levegő

Valahogy ezt hallva nem volt ingerem nekiállni előadást tartani a környezetszennyezésről vagy arról, hogy hová tart az emberiség, nem volt többé kedvem pappolni fenntarthatóságról és felelősségről, és a szelektív hulladékhullám sem lobbant fel az otthonomban, hanem egyszerűen hátradőltem, és cikázó gondolatok helyett csupán egyetlen gondolat futott át az elmémen: “Hát elérkezett: a levegőért is fizetni kell. Nem tekinthető többé végtelen erőforrásnak.”

“Napok alatt kapkodták el az zömmel Észak-kínai vállalati képviselők és turisták a dobozos oxigéndús levegőt, amelyet egy cég kísérleti jelleggel árult a dél-kínai Hajnan sziget nemzetközi turisztikai vásárán. Az üdítőitalokhoz hasonló dobozba zárt levegőt akciós áron 29 jüanért, vagyis mintegy 1200 forintért kínálták – írja az MTI. Tehát 1200 Ft egyetlen szippantásért – egy magyar ebéd ára. Kínában olcsóbb az ebéd, ezért is döbbenetes ez a szám.” – ezt írták. Meg azt, hogy “A levegőt a dobozos üdítőitalok mintájára töltötték Hajnan délnyugati részén Bavangling településen, amelyet 98 százalékban erdő borít. Területén a negatív oxigénionok átlaga állítólag négyzetcentiméterenként eléri a 6 ezret, vagyis a hatszorosa annak, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a “tiszta levegő” kritériumaként előír.” (A teljes hír megtekintéséhez kattide)

Vajon mi jön még ezután?

Fizetünk a vízért, az ételért és a melegért, csupa olyan erőforrásért, amelynek előállítása környezetromboló, és korábban az emberiség tulajdonképpen megvolt nélküle. És lassan a levegőért is fizetünk.

Tulajdonképpen a születésért és a halálért is fizetünk. Életünk minden egyes Istenadta mozzanata pénzbe kerül, és mi nap mint nap megdolgozunk ezekért olyan munkahelyeken, amelyek ugyanezen erősforrásokat hosszútávon kimerítik, ám rövidtávon nyilván megoldják fennmaradásunkat és kényelmünket.

Néha az az érzésem, hogy az emberiség a Föld rákja, amely elfelejtkezik arról, hogy ha túlzott igényeinek kielégítésével elpusztítja a gazdatestet, azzal maga is elpusztul. Vajon mélyen, a tudat alatt, törekszik az emberiség önmaga elpusztítására, hogy így cselekszik, vagy csak egyszerűen rövidlátó és ostoba?

Még az a kérdés is felvetődött bennem, hogy vajon mekkora a dobozos levegő környezeti hatása? Mennyit fizet a föld azért, hogy egy negyed tüdőnyi levegőt adjon Kína tehetős északi lakóinak és turistáinak?

 

***

Érdekesnek találta ezt a cikket?

Ide kattintva a Facebook-on is követheti a Minden OK blogot

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!