Minden OK blog

Mit jelent az, hogy “az gyógyít, ami éltet”?

Nagyon nehéz megmondani, mi az, ami gyógyít és mi az, ami megbetegít, hiszen a halál oka is maga az élet. Egymás nélkül nem léteznek…

az gyógyít, ami életet

Szerintem minden gyakorlat gyógyít: amit azért teszünk, hogy gyógyuljunk tőle, és ténylegesen tesszük, nem csak szeretnénk tenni, vagy arra gondolunk, hogy megtehetnénk, és általában véve sem egy ártalmas dolog, azt én gyógyítónak tekintem: ha más nem, a harmónia visszaállítása és az öngyógyítás eszközének.

De ebben sokan máshogy gondolkodnak.

Vannak olyanok is, akik eldöntik, hogy vannak gyógyító meg nem gyógyító dolgok, és húznak köztük egy vonalat. Ezután pedig feljogosítva érzik magukat arra, hogy végső igazságként kinyilatkoztassák az általuk meghúzott határokat és tanokat, és megpróbálják azokat másra rákényszeríteni. Konkrétan vannak olyan emberek, akik szeretnék meghatározni Neked, hogy te mitől gyógyulhatsz meg és mitől nem. Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, ők tévednek, és nekem igazam van! Inkább csak az jutott eszembe, hogy mi van, ha tévednek? Vagy mi van, ha csak rájuk igaz, amit mondanak? Vagy mi van, ha egyáltalán nem is lehet ilyen határt húzni, úgy nagy általánosságban?
Van, akinek a tudományos gyógyításnál van a határ, van, akinek a jógánál, tornánál, masszázsnál, van olyan is, akinek a reikinél meg az imánál és az Isteni beavatkozásnál, és olyan is van, akinek a puszta gondolatnál…

Szerintem nincs ilyen határ.

Szerintem valójában minden gyógyít, és minden árt is egyben, csak attól függ, hogy hogyan használják. Akárhányszor elgondolkodom azon, hogy hol is húznám meg a “gyógy”-ság határát, végül mindig oda jutok, hogy az egészség az élet minden egyes tevékenységét felöleli, válogatás nélkül. De tényleg! Valahogy nem mondhatjuk ki azt egyszer s mindenkorra, hogy a cipőfűzőnk állapota nincs hatással az egészségünkre, mert simán összetörhetjük magunkat miatta lépcsőn. És azt sem mondhatjuk, hogy a harag gyilkos dolog, mert szívrohamot okoz, mert van, hogy a harag menti meg az életünket, egyszerűen szükség van rá a testi épségünk védelméhez. Azt sem nyilatkozhatjuk ki, hogy a gondolatok nem tudnak megölni senkit, mert simán lehet valakit annyira utálni – szépen csendben is akár – huzamosabb ideig a saját otthonában, hogy végül megbetegedjen, és lehet némán ülve úgy szeretni, hogy meggyógyítsunk vagy boldoggá tegyünk vele másokat.
Végső soron azt hiszem, hogy az egész szándék és egyensúly kérdése, és sok-sok belső őszinteségé, amúgy önmagunkkal. Mert hiába képzeljük azt valamiről, hogy nem árt, ha a lelkünk mélyén önpusztítás a szándékunk vele, és ne felejtsük el, hogy hosszútávon azért a természet törvényeit sem tudjuk felülírni (többnyire, vagy legalábbis nem mindenki), akármennyire is jónak gondoljuk a kátrányt a tüdőnkben. Persze nincs mindig úgy ez sem…
Összességében azt gondolom, hogy az gyógyít, ami éltet, és végül az is öl meg majd. Betegség és gyógyulás úgy járnak kéz a kézben minden jelenségben, ahogyan az egészség fogalma is a betegség fogalmával: nincs értelme az egyikről beszélni a másik nélkül.
Ez viszont borzalmas hír is egyben, mert akkor most már azt is nagyon nehéz megmondani, hogy ennek a blognak mi a témája, és meddig ér az, amikor azt mondom: gyógyulásról és gyógymódokról szeretnék itt írni.

***

Téged mi éltet?

Ha szeretnél kipróbálni néhán gyógyító gyakorlatot,

gyere el a “Lélekotthon – több, mint jógatábor” programunkra,

ahol a jóga és bodyARTTM mellett a SzomatoDráma, a zen légzés és meditáció segítségével is ápolhatod, gyógyíthatod a testedhez, önmagadhoz fűzödő kapcsolatodat!

Bővebb infoért kattide vagy a képre!lélekotthon tábor akinom minden ok fb hirdi

 

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!