Minden OK blog

HPV ABC – Hogyan is kell megelőzni a méhnyakrákot?

Lassan közeledik a szeptember, és a hetedikes lányokat érintő HPV oltás körüli sajtódömping és reklámkampányok szezonja. Véleményét hallatja orvos szakember, méhnyakrák érintettek, civil szervezetek és önjelölt megmondók (ebből én most az érintett, civil és önjelölt megmondó kategória leszek). Összeszedtem gyorsan, mit is kell tudnunk, mielőtt az oltással kapcsolatban döntést hoznánk kiskamasz lányunk feje felett vagy vele kéz- a kézben.

méhnyekrák védőoltás

Forrás: Minden OK

Először is szeretném leszögezni, hogy a forgalomba hozható és klinikai vizsgálatok során már alaposan letesztelt védőoltások a tapasztalatok szerint egyelőre szinte tökéletesen ártalmatlannak tűnnek – nem mondom, hogy nincsen mellékhatásuk, nyilván vannak rövid távú tünetek az oltóanyag beadását követően, de ismert hosszútávú egészségkárosító hatása nem ismert (pláne, hogy még csak rövidtávon ismerjük a hatásait, hiszen az oltóanyag igen fiatal).

De valóban életet menthet-e egy ilyen oltás?

Megvéd-e a méhnyakrák ellen a HPV oltás?

HPV oltás méhnyakrák

Oszd meg ezt a képet, segítsd a helyes tájékoztatást!

Amikor méhnyakrák elleni védőoltásnak nevezzük a HPV oltást az egy picit csúsztatás, hiszen az oltóanyag csupán a HPV vírus néhány gyakori törzse elleni immunreakciót támogatják az oltóanyaggal. Valóban igaz, hogy a méhnyakrákos megbetegedések döntő többségénél kimutathatóan jelen van a HPV vírus, illetve az okozza a sejtek genetikai elváltozását, de méhnyakrákból bizony létezik egy elenyésző számben előforduló HPV negatív fajta is. Ez ellen a védőoltás nem véd meg, és azokkal a kevésbé gyakori HPV törzsekkel szemben sem jelent védelmet, amelyekre a védőoltások hatása nem terjed ki. A Silgard nevű védoltás hatása összesen négy HPV törzs ellen jelent védelmet, amely törzseket a 6, 11, 16 és 18 számokkal jelölnek. Ezek közül az Európában leggyakoribb magas kockázatú HPV fertőzésetk közül kettő az, amelyik magas kockázatú: a 16 és a 18-as, amelyek ellen a Cervarix szintén védelmet jelent.

Létezik továbbá egy 9 komponensű oltás is, amely immár Magyarországon is elérhető, és további 5, a méhnyakrák szmpontjából amgas kockázatú HPV vírustörzzsel szemben is védelmet jelent (31, 33, 45, 52 és 58), de nem tudom, hogy ez is elérhető-e már  alányok számára térítésmentesen.

Fontos továbbá arról is ejteni pár szót, hogy ez egy annyira fiatal vakcina, hogy a gyártó sem tudja még, hogy életreszóló védelmet jelent-e majd leányaink számára – a betegtájékoztató szerint ennek kiderítése még további kutatást igényel.

Feltétlenül szükség van-e HPV oltásra?

Amikor valaki azt állítja, hogy nem, mert a HPV-t a férfiak terjesztik szexuális úton, és inkább őket kellene beoltatni vagy használjunk óvszert, akkor tévúton jár, mert a HPV más hírhedt nemi betegségekkel szemben nem a testnedvekkel, hanem a bőrfelületek érintkezésével is képes terjedni, értelemszerűen az érintés és az uszodavízben éppúgy kockázati tényezőt jelenthetnek, noha tényleg nem volna rossz ötlet a fiúkat is oltani.

Arra a kérdésre azonban, hogy feltétlenül szükség van-e a védőoltás beadatására a méhnyakrák megelőzéséhez az én válaszom egyértelműen nem – ezért is nem szerepel a kötelező oltások listáján. Nagyon jó dolog, hogy egy jelentő kockázati tényezővel nagyjából egyszer s mindenkorra leszámolhatunk, de nem nélkülözhetetlen, mert nem minden HPV fertőzésből nem lesz szükségszerűen méhnyakrák. Ezt leginkább az a tény mutatja meg, hogy a szexuálisan aktív nők 80%-a életében legalább egyszer átesik HPV fertőzésen, mégsem lesz mind a 80% méhnyakrákos. A vírusfertőzés önmagában véve nem halálos dolog. Az egészséges immunrendszer egyaránt képes a HPV fertőzés leküzdésére, nem is beszélve arról, hogy életünk minden pillanatában rákosok vagyunk mindannyian, hiszen ráksejtek folyamatosan képződnek a szervezetünkben, és az immunrendszer sokat bír: képes felismerni és elpusztítani a mutáns sejteket egészen addig, amíg… meddig is? No, ez az, amit még nem tudunk!

Mit tehetünk megelőzésként, ha nem kérünk oltást?

A legtöbben, amikor a méhnyakrák megelőzéséről beszélnek, elfelejtik megemlíteni, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében nem csupán védőoltások jelenthetnek segítséget. Ahhoz, hogy a rák kialakulásának lehetőségét minimalizáljuk, életünk szinte minden területén érdemes figyelmez szentelnünk egyfajta egészséges egyensúlynak.

Ezt támasztja alá többek között a Dr. Balaicza Erika Biológiai belgyógyász főorvos írása a www.rakellen.hu oldalon 2014-ben:

“Az alábbi táblázatban szereplő eljárások nemcsak a daganatképződés megakadályozásában, hanem a citosztatikus és sugárterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentésében, illetve az általános állapot és az életkilátások jelentős fokú javításában is szerepet játszanak. Tekintve, hogy a daganat keletkezése multifaktoriális (soktényezős), a gyógyításnak is sokoldalúnak kell lennie, és az egész embert – nemcsak a beteg szervet – kell megcéloznia.”

(Forrás: Dr. Balaicza Erika Biológiai belgyógyász főorvos (Biológiai daganatkezelés, homeopátia, neurálterápia, böjtkúra, életmód-tanácsadás, fitoterápia) Daganatkezelés)

rák kockázati tényezői

Daganatos megbetegedések kialakulásának vagy kiújulásának kockázati tényezői

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk – Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Baga says:

    Köszönöm, végre egy körültekintő és összeszedett írás erről a témáról. Vajon miért nem lehet máshol ezeket a tényeket hallani??? Köszönöm Gyévi, osztom ezerrel 🙂

  2. Éva Győrffy says: (előzmény @Baga)

    🙂 Örülök, ha segíthettem és úgy látod, hogy jól sikerült! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!