Minden OK blog

Fájdalmas menstruáció és migrén? Lehet, hogy hisztamin intoleranciában szenvedsz!

Dórival a Péterfy kórházban ismerkedtem meg valamikor a kezeléseim idején. Ő az asszisztensi mögött ült, és ott volt a legfontosabb pillanatokban. Rögtön tudtam, hogy egy igazi segítő “jóboszi”, és reméltem, hogy egy napon lesz alkalmunk rendelőn kívül is találkozni. Azóta sem ő, sem én (szerencsére) nem járunk már rendszeresen a kórházba, ám a sors csodálatos ajándékaként Dóri most írt nekünk a Minden OK hasábjain, és én nagy-nagy szeretettel üdvözlöm őt, és az általa írt első, kvázi bemutatkozó sorokat egy egészen új és megdöbbentően fontos témáról.

Egy olyan titkon bujkáló betegségre szeretném most felhívni a figyelmeteket, ami valójában sokunkat érint, de sajnos kevesen jönnek rá, hogy tulajdonképpen mitől is szenvednek. Ez a betegség a hisztamin intolerancia.

imagesAz első tünetek: vérnyomás problémák és fájdalmas menstruáció

Valamikor 14 éves koromban kezdődtek a tünetek: ájuldoztam reggel, délben, este, iszonyatosan erős és fájdalmas volt a menstruációm. Először a háziorvosomhoz fordultam, aki megállapította, hogy alacsony a vérnyomásom. Aznap éppen 70/50 volt. Semmi gond, igyak kávét, minimum kettőt naponta!

Ok, gondoltam, akkor ez jobb lesz. Hát nem lett. Sőt! Irány a nőgyógyászat! Az orvosom megnyugtatott, ha szülök majd jobb lesz. Amúgy is talált egy jobb oldali petefészek cisztát. Biztosan attól.oké, probléma megtalálva, ezispipa.

A következő jel: a migrén

Teltek múltak az évek, ájuldozva, fájdalmas ciklusokkal, ami időközben migrénnel is társult. Nem vagyok minden bajommal orvoshoz rohangáló ember, de a migrén igencsak zavart. Irány az orvos: megnyugtatott hogy ez menstruációs migrén. Hát jó, nincs mit tenni ezt is elfogadjuk. Igyak sok folyadékot, pihenjek!

…szívritmus zavarok…

Ismét telt az idő, elfogadott fájdalmakkal… 19 évesen úgy hozta a sors, hogy megszületett első igazi kincsem, a nagyfiam. A menstruáció fájdalmas, migrének jöttek-mentek… és megjelent egy újabb tünet. Szapora szívverés, állandó szívritmus zavar. Ilyen tájt már úgy voltam vele, hogy anya vagyok, felelősséggel tartozom a gyermekem felé: irány a kardiológus. Sztk. kardiológia. Orvos megvizsgált, nos, valóban tekerek, extrázom. Ultrahang vizsgálat negatív. Szervileg minden ok, szedjek béta blokkolót! Az orvos javasolta, hogy menjek úszni, mert biztosan stresszes vagyok! Rendben, gondoltam magamban, mégis ki az, akinek nem stresszes kisgyerekkel teljes állásban kórházban dolgozni? Probléma megtalálva, pipa.

…pánikbetegség

Teltek az évek, továbbra is fájdalmasan, migrénnel, alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel, szívritmuszavarral. Szedtem a béta-blokkolót, ami hol hatásos, hol meg mintha be sem vettem volna. Mikor jöttek a nagyobb szívritmus zavarok, az társult némi halálfélelemmel, ennek megfelelően pánikrohamok gyötörtek. Jött a mentő, kórházba vittek. Kb. 5 alkalommal. Minden alkalommal kivizsgáltak, minden rendben, szervi eltérés nincs. A pánikrohamok miatt keressek meg egy pszichológust! Kardiológusok is kivizsgáltak a kórházban, több alkalommal. Semmi bajom. Általában véve azt éreztették, hogy hipochonder vagyok vagy pszichésen labilis, s magamnak kreálom a rohamokat.

Amikor végül rádkenik, hogy nem vagy ép

beteg-noNos, nem mentem pszichológushoz. Éltem tovább a béta-blokkólommal, a fájdalmas menstruációmmal, a menstruációs migrénemmel, a pánikrohamaimmal és az ájuldozásokkal, és időközben született még két csoda az életemben… Így telt el 20 év.

Egyszer csak, egy csodás szilveszter alkalmával megengedtem magamnak, hogy megigyak két pohár vörösbort. Na, azt az éjszakát nem kívánom senkinek! Egész éjjel ültem az ágyamban, és sírtam. Nagyon rosszul voltam, a pulzusom csak úgy tekert, azt hittem itt a vég… Nem mertem mentőt hívni. Nem akartam ismét végigélni a “nincs semmi baja csak pánikol” arckifejezéseket. De tudtam, ha ez elmúlik, addig kutakodom, amíg ki derítem, mi is ez!

A hisztamin intolerancia felismerése

Onnan indultam ki, hogy alkohol fogyasztás esetén allergiás roham. Tehát, egy tünetet emeltem ki. Szép lassan eljutottam oda, hogy a vörösbor fogyasztása hisztamin intoleranciában szenvedőknek nem ajánlott. Hoppá. Hisztamin?

A hisztamin az élelmiszerekben megtalálható szerves kémiai anyag. Ennek lebontásáért a diamin-oxidáz (DAO) enzim “lenne” a felelős.  Amiket én találtam a témában, azt így tudtam lerövidíteni. Szóval, eljutottam arra, a pontra a tünetek olvasásánál, hogy először sírtam, majd nevettem, a végén pedig, teljesen elkeseredtem. Hogy lehet az, hogy eddig egy orvos sem jött erre rá? Úgy, kérem, hogy minden tünetet külön-külön orvossal beszéltem meg!

Amikor az embert kikérdezik mi a baj, mindenki csak az adott tünetre fókuszál. Mind az orvos, mind a páciens. Persze az is érdekes, hogy egyetlen kardiológus sem említette bármilyen allergia vagy intolerancia lehetőségét, amin nem is csodálkozom, hiszen ebben a témában elég kevés szakmai kutatás és publikáció kerül napvilágra.

Most így közel 20 év után, 38 évesen sikerült rájönnöm mi a baj, így aztán hisztamin vizsgálatot kértem, ami igazolta azt a feltevésemet, hogy se nem vagyok hipochonder, se nem vagyok depressziós, de még csak pánikbeteg sem. Egyetlen egy vérvizsgálat kimutatta hogy bizony nekem magas a hisztamin szintem. 20 év! Csak az az 20 elvesztegetett fájdalmas év, az zavar…

Mi tehetek a hisztamin intolerancia ellen?

Kőkemény hisztamin diéta: ebben a témában még mindenképpen írok majd, mert ezt bizony magamnak kellett kikutatnom. Az allergológusok ismerik ugyan futólag, de ha kérdezel, a válasz az, hogy keress szakembert! Naja, de hol? Azt nem tudják. Nézzek utána!

A hivatalos orvosi oldalak száma elenyésző, viszont sok olyan ember ír már blogot, akik szintén ebben a cipőben járnak. Így találtam igazi hisztamin diétás recepteket!

Azt hiszem, továbbra is kezelem magam, ahogyan eddig. Keresek és kutatok továbbra is, nem csak magam miatt! Szeretném, ha más emberek sem vesztegetnék el az idejüket feleslegesen a testi fájdalmak széles kínálatából tetszés szerint mazsolázgatva, hanem tisztában lennének ennek a betegségnek a lehetőségével.

Mivel a tünetek széles skálán mozognak, komplexen kell látni-tudatni az orvosunkkal. Ne féljünk elmondani az orvosnak a gyanúnkat. Tudjunk róla minél többen! Tegyünk érte! Ne hagyjuk, hogy lerázzanak a manapság olyan sokat használt divatos szóval, mint a stressz vagy a pánikbetegség!

Írta: Dorothea

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk – Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!