Minden OK blog

5 trombózismegelőző gyakorlat lábatörötteknek

Ha tél, akkor itt a télisportok szezonja. S ha télisportok, akkor bizony nagyot akasztanak a külföldi turisták biztosítóin a sípályák közelében lévő kórházak. A tavalyi év során például a szlovák sítelepeken összesen 1930 személynek nyújtottak segítséget a hegyi mentők a mintegy 1870 eset során.

A leggyakoribb sérülések között pedig említhető a kéz- és lábtörés, ficamok, kifordult térdek, de hallottam már törött medencecsontról és behorpadt fejekről is. Mindezek száma persze elenyésző az összes síelő számát tekintve, de akárhogy is nézem, a téli sportok szezonja bizony megmutatja, milyen aprók és törékenyek is vagyunk valójában (Csak hogy jobban bevésődjön, és mindenki nagyon vigyázzon magára, meg hogy legyen megfelelő zene a gyakorláshoz, itt egy dal is: Fragile – igen szép! Különösen az a rész, amikor Sting azt énekli: “nothing comes from violance” 🙂 <3 )

Ha pedig lábunk törik, bizony hosszú időre – akár két hónapra is – mozgásszegény életmódra ítéltetünk, ami amellett, hogy így télen még a szokásosnál is jobban hizlal, kedvetlenséghez is vezethet, nem is beszélve arról, hogy a csonttörésekkel gyakran kéz a kézben jár a kaszás egyik népszerű beszállítója: a trombózis. (Ijedelemre semmi ok: a trombózisok nagy részét ma már illik túlélni, csak épp megesik, hogy nem…)

Éppen ezért, magam is épp lábatörött lévén, úgy döntöttem, kihasználom ezt a nagyszerű alkalmat a jóga– és egyéb (saját) gyakorlatok tesztelésére, és megosztom veletek azt néhány alapgyakorlatot, amelyet naponta háromszor végezve kiváló karban tarthatjátok bezúzott csülkeiteket. Ki-ki válogasson a ma törése és mozgásképessége szerint!

1. A lábfej tornája

Ezt a gyakorlatot végezheted ülő vagy fekvő helyzetben. Azt javaslom, hogy amíg a fekvőgipsz van a lábadon, inkább fekve végezd, úgy hogy egy szabad falfelületnél felhúzott térdekkel elhelyezkedsz az oldaladon fekve a talajon úgy, hogy érje a popsid is a falat, mintha csak a falra próbálnál árülni! Gördülj a hátadra, és nyújtsd ki a lábaidat a felső testedre merőlegesen fölfelé a falon! (Figyelem! Meglévő trombózissal ilyet csinálni szigorúan tilos! Ez a gyakorlat kizárólag a megelőzésre szolgál, gyógyításra nem.)

Ha már van járógipszed, vagy nincs szabad falad, dandászanában, azaz nyújtott, szárt ülésben is végezheted a gyakorlatokat, csak arra figyelj, hogy a lábad és a felső tested merőlegesek legyenek egymásra!

Fújd ki a levegőt, és engedd le a gerinc alsó szakaszát is a talajra és érezd, ahogy a keresztcsont a földre, az ülőgumók pedig a falra simulva kinyílnak. Lélegezz be, majd a következő kilégzésre szorítsd össze és hajlítsd be erőteljesen a lábujjaidat anélkül, hogy a bokád megmozdulna, majd belégzésre nyújtsd ki és tárd szét őket amennyire csak tudod! Ismételd a gyakorlatot 3-10-szer!

2. A térdek átmozgatása

terdfelhuzas_labtores_joga

Forrás: Plus size jóga videókurzus

Maradj az előző kiindulóhelyzetben. Kilégzésre kulcsold össze a kezeidet az egyik (mondjuk a jobb) térdhajlatodban. Lélegezzbe, és belégzés alatt igazítsd ki a tartást, majd kilégzésre a kezed segítségével húzd fel a behajlított térdedet a mellkasodhoz! Természetesen akinek a térde is gipszben van, az ezt a gyakorlatot csak az ép lábával végezze! Ez inkább a boka- és lábfejtöröttek, bokaszalag-szakadtak bulija, ami amellett, hogy megolajozza kicsit az egy lábon ugrálva meg gipszet cipelve megfáradt térdeket, remekül átmasszírozza a hasi és kismedencei területet is, élénkítve ezzel azok keringését.

A gipszelt térdűek megpróbálhatják nagyon óvatosan, a comb mögött összekulcsolva a kezet, szintén egy picit a mellkas és a homlok felé igazgatni a térdet, de bármiféle, a legapróbb fájdalommal járó megerőltetés szigorúan tilos!

3. A csípőízület olajozása

Állj meg az ép lábadon egy korláton vagy a mankóidon támaszkodva, vagy helyezkedj el hanyatt fekvésben a talajon! Lélegezz ki, majd belégzésre emeld fel magad elé hajlítva a lábadat, majd kilégzésre vidd ki a térded oldalra és onnan engedd vissza. Gyakorlatilag egy kört rajzolsz a térdeddel a levegőbe, ezzel mozgatod át a csípőízületedet. Ismételd a gyakorlatot 3-10 alkalommal mindkét lábra (a sérült lábadon ne állj egy helyben, hanem feküdj szépen hanyatt, és úgy végezd el az ép lábaddal a körzést!), mindkét irányban!

Gipszelt térdűek és fekvőgipszesek szintén hanyatt fekvésben körözzenek, a gipsz által biztosított pozícióban tartva a térdüket!

Ezt a gyakorlatot követően a – térhajlításra képes – nagyon elkötelezettek sérült lábukkal egy széken térdelve, felegyenesedve lazíthatnak kicsit a deréktájékon néhány csípőforgatással. Ekkor is feltétlenül támaszkodjatok vagy a szék támláján, vagy a mankón, és fél lábon állva inkább ilyesmivel ne kísérletezzetek!

4. Vádlifigyelés (saját gyakorlat)

Helyezkedj el egy számodra kényelmes ülő vagy fekvő pozícióban, és igyekezz ellazítani a lábaidat. Vezesd a figyelmedet az egészséges lábad vádlijára, és figyeld meg az ellazult izmokat, majd lélegezz be, és a belégzés végén rebbentsd meg picit a vádli izmait úgy, hogy közben a lábfejed, a bokád a lábujjaid, a térded és a combod lehetőség szerint maradjon laza, ne mozduljon meg! Lélegezz ki, majd a következő belégzésre ismét, ezúttal kicsit erőteljesebben húzd össze a vádli izmait! Próbáld meg megfigyelni, hogy hol van az a határ, ahol lehető legerőteljesebben összehúzódik az izom, de még mozdulatlan marad a láb többi része! Ezzel az erővel ismételd meg 10-30 alkalommal a gyakorlatot, majd próbáld meg elvégezni a sérült lábaddal is (feltéve, hogy nem a lábszárcsontod törött és nem térdszalagod szakadt)!

5. Handicapped tigrisek és szöcskék popsikerekítő pózai

Helyezkedj el térdelőtámaszban (négykézláb) a talajon úgy, hogy a sérült lábad maradjon a levegőben. A két kéz pontosan a vállak alatt, a hát felső szakasza a derék és a csípő egyenes. Ha nem tudod a térded rendesen hajlítani, helyezkedj el az egészséges lábadon állva, az kezeiddel egy korláton, szék támláján vagy a mankóidon támaszkodva, stabilan! A hát itt is egyenes.

Figyeld meg a légzésed ritmusát, majd a következő kilégzésre behajlítva a hasad előtt húzd fel a térdedet a mellkasodhoz és próbáld meg megérinteni a homlokoddal! Nem-hajló térdűek púposítsák a hátukat, hajtsák le a fejüket és emeljék a lábat előre, majd belégzésre emeld a lábat behajlítva hátra a magasba! Térdelőtámaszban dolgozók lábszára függőleges legyen az emeléskor, nem-hajló térdűek értelemszerűen úgy emelik, ahogy a gipsz engedi! A fej is emelkedjen a lábbal és a tekintet is, úgy, mintha a felemelt talpadat próbálnád megpillantani! Kilégzésre előre, belégzésre vissza. A gyakorlatot 2-10 alkalommal ismételd!

Aki számára a kiindulóhelyzetek mindegyike túl nehéznek bizonyul, vagy az egészséges lábát is szeretné azonos módon megmozgatni, az helyezkedjen el hasonfekvésben, zárja össze a térdeit, amennyire tudja, és nyújtsa ki az egészséges lábát a talajon! A sérült lába úgy áll, ahogy tud, a lényeg, hogy ne fájjon! Akinek a gipsze térd fölé ér, helyezhet egy párnát a csípője alá, így elemelkedik picit a comb is a talajról!

A tenyereket fordítsd lefelé a talaj felé nyújtott karral, homlokodat fektesd a talajra! Lélegezz ki, majd a következő belégzésre emeld a levegőbe nyújtva  – vagy ahogy megy – a lábadat anélkül, hogy a csípőd fordulna, vele emelkedne, és tartsd 3-10 lélegzetvételig, majd kilégzésre helyezd vissza a talajra! Végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is, és ha úgy érzed, jól esne picit a combhajlítókat is megdolgoztatni, akkor a hátul lévő/felemelt lábat belégzésre hajlítsd be, kilégzésre pedig nyújtsd ki néhányszor!

szocske_joga_labtores

Forrás: Plus size jóga videkóurzus

Végezetül fordulj hanyattfekvésbe, pihenj pár másodpercig a lehetőségeidhez mérten felhúzott térdekkel/lábakkal, majd helyezkedj el savászanában (hullapóz) egy rövid relaxációhoz!

Egészségedre! További gyakorlatokért keresd fel a Plus size jóga weboldalt is!

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szabó Gabriella says:

  Szép-szép,de ez egy éve kellett volna nekem a bokatörésem idején, bár meg kell mondjam így elsőre nem nagyon (semennyire) értem a gyakorlatokat, de talán ha háromszor-négyszer elolvasom…arról nem beszélve hogy némelyik térdig gipszelt lábbal…hogy is mondjam…lehetetlennek tűnik, meg még arra is figyeljek hogy nincs-e trombózisom…azt meg honnan tudom??? Én annó kaptam olyan hasbaszúrós szurikat…naszóval, nem mondom hogy nem hasznosak, akár egészséges lábakkal is, de azért ehhez minimum a jóga alapjait ismerni kéne…de azért köszi! 🙂

 2. Hű, kár hogy nem sikerült mindenki számára érthetően leírnom… igyekeztem pedig nagyon részletes magyarázatot adni. Remélem, azért sokan megértették! Mivel magam is gipszben vagyok éppen, mégpedig bokatöréssel, sajnos/szerencsére volt alkalmam tesztelni őket, ezért bízom benne, hogy azért elvégezhetők másnak is, nem csak nekem!
  “Hasbaszúróst” mindenki kap, ez a protokoll, de azért nem árt mozogni is egy kicsit – dupla védelem, és amúgy is: mégsem élhetünk mozgás nélkül két hónapig! 😉

 3. Szabó Gabriella says:

  Őszinte részvétem!!! 🙂 Azért én is mozogtam, pl. a fürdőszoba kb. 15 m a szobától, azért oda-vissza kiféllábazni naponta többször…nem kívánom vissza!!! 🙂 Elolvasom mégegyszer figyelmesebben a gyakorlatok leírását. 🙂

 4. Én letört támlájú irodai székkel dargáztam a folyosón a fekvőgipszben, két oldalon a mankómmal lökve magam 😀 Óriási buli volt! 😀

 5. Szabó Gabriella says:

  Én ezt csak a kórházi megjelenésekkor tettem meg a kerekesszékkel, ,könnyebb volt a mankóval navigálni mint a kereket tekerni, nem is olyan könnyű az!!!
  Otthon még három küszöb is nehezítette a közlekedést, meg nincs is irodaszékem, sem támlás, sem letört 😀 Mindenesetre felértékelődött bennem az akadálymentesítés fogalma!!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!