Minden OK blog

Nekem hiszel vagy a testednek?

A világhálón elérhető temérdek információtengerben minden egyes esetben hosszas kutatómunkát követően volna érdemes kinyilatkoztatni, hogy vajon az adott tartalom hiteles forrásokra támaszkodó, értékes tudás-e vagy csak ostoba humbug. Vajon amikor az egészségünk múlik rajta, hogyan tudjuk ebben a virtuális információ-dömpingben eldönteni, mi igaz és mi nem?

A képen a csodálatos Győrffy Katalin hastáncosnő látható

Információs társadalomban élünk. Egy olyan világban, ahol eleinte az információ értéke hihetetlenül és villámgyorsan felértékelődöt, majdvisszazuhant a nullára. Vagy az alá. Ma már csak annak nem tudunk utánanézni az interneten, aminek nem akarunk. Vagy szigorúan titkos. És ahogyan ez már lenni szokott, a mennyiséggel a minőség, a megbízhatóság fordított arányban csökken. Vagy aránytalanul nagy mértékben – ami biztos: nem javul. A világhálón elérhető temérdek információ esetében jobbára hosszas kutatómunkát követően volna érdemes kinyilatkoztatni, hogy vajon az adott tartalom hiteles forrásokra támaszkodó, értékes tudás-e vagy csak ostoba humbug.

Amikor az egészségünk múlik rajta, vajon hogyan tudjuk ebben a virtuális információ-dömpingben eldönteni, mi igaz és mi nem?

Meglátásom szerint az információ értékének csökkenése, és a megkérdőjelezhető, hiteltelen tartalmak arányának növekedése már középtávon is elvezethet ismét az emberi kapcsolatok felértékelődéséhez. Emellett pedig mindannyiunknak rendelkezésére áll az interoceptív megismerés lehetősége.

Ez egy, a tudományos nézőponttól teljes mértékben eltérő látásmód. Míg a tudomány a világot külső szemlélőként objektíven igyekszik megérteni, az interoceptív megismerés eleve kizárja az objektivitás lehetőségét, hiszen mi magunk, egy élő, érzékelő személy vagyunk a megismerők, akik a szubjektivitásunkat kizárni, dícséretes próbálkozás bár, még mérések által sem vagyunk képesek.

Az interoceptív megismerés során egyáltalán nem érdekes, hogy mit mérnek a műszerek, mit írnak az újságcikkek és mit mondanak az orvosok. Az egyetlen releváns és megbízható információforrássá mi magunk válunk: a testünk, az elménk és – annak, aki képes érzékelni – az, ami ezeken túl van. Ez egy belső, tapasztalati megismerés, amely nem azt kérdezi, milyen a világ, amikor mindenki számára egyforma, hanem azt, hogy milyen érzékelem azt, amit tapasztalok én magam. Ezen a reláción kívül kb. nem is nagyon van értelme vizsgálódni.

Belső megismerés az egészség szolgálatában

Ha képes volnál valódi, élő kapcsolatot teremteni és fenntartani a tested valamennyi apró kis részével – márpedig az ilyen kapcsolat anatómiailag lehetséges -, talán lehetőséged adódna egy olyan életmódot választani, amelyről biztosan érzed, tudod, hiszen megtapasztaltad, hogy igazán jó neked. Mindig azt és annyit ennél, ami számodra az adott pillanatban leginkább jótékony hatású, annyit mozognál, dolgoznál, aludnál, amennyit a tested valójában megkíván, nem volnának elhízott emberek és elkopott porcok.

Egy ilyen ideális, belsőleg vezérelten egészséges világban talán a lélek szava is hallhatóbb volna, amikor hozzád szól, és te soha többé nem kételkednél abban, mit kell tenned és mi a helyes.

Nem lehet, hogy a boldogság és az egészség kulcsa abban van, amikor kilépünk a “nagy mintán tesztelt” standardizált sablonok szorításából, és szabadon érezve élhetünk legjobb belátásunk szerint?

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!