Minden OK blog

Nem mítosz a hosszú élet

Amikor egyszer régen – megvan már vagy 5 éve is – nagyon beteg voltam, még nem gondoltam, hogy megéri sokáig élni. Fájdalmasnak találtam a betegséget, meg amúgy azt is, hogy nem tudtam, hogyan kell úgy élni, hogy megérje az a sok, az úgynevezett “életre” elvesztegetett idő és energia.

Volt idő, amikor az élet nem tűnt jobbnak, mint egy nagy büdös (egészen pontosan a vázában megposhadt döglöttvirág-szagú) nyomasztó kötelességhalmaz, állandó külső nyomás és követelmény.

Aztán egy napon valaki aprópénzen kivásárolta a lelkemet, és megmutatta, hogy valahol, valakinek számítok, fontos vagyok a világban. Mindezt egy olyan egyszerű és emberi tettel, hogy orvosként nem fogadta el a hálapénzemet. Így mondta:

“Maguktól én nem fogadok el semmit. Gyógyuljon meg, legyen egészséges és boldog! A fiam éppen annyi idős, mint maga”

Hosszú órákat töltöttem el ezután a kórházi ágyamból az ablakon kifelé bámulva. Könnyes szemmel figyeltem az augusztusi délután óvatosan aranyló fényét, ahogy át-átfurakodva megcsillant a falevelek között, s a kórházi vászonhuzatok alatt hallgatva az utcazajt a meghatottság mellett valamiféle megértés is megjelent bennem: éreztem, hogy felelős vagyok az élettel eltöltött időért, annak minőségéért. A hátralévő életemért.

Fontos feladatot kaptam: legyek boldog és egészséges.

Ekkor megváltozott az életem. Ekkor igazán értékessé vált minden egyes perce, minden találkozás, minden program, és minden egyedül töltött este.

Azután arról is olvastam a Minden OK szerkesztése során, no meg a természetgyógyász iskolában, hogy nem az életem hossza számít, hanem az egészségben eltöltött évek száma, majd elérkezett az a nap is, hogy felismertem: az egészség valójában valami egészen más, mint tünetmentesnek lenni. Az egészség az valójában az, amikor többé már nem a test fogságában élünk, hanem a testünkkel eltöltött idő minőségi idővé válik. Nem, nem azért, mert nem fáj. Egyszerűen azért, mert szeretjük.

“Az egészség valójában valami egészen más, mint tünetmentesnek lenni”

Mostanában történt, hogy megismertem valakit, aki nem csupán l’art pour l’art hosszú életet szeretne, hogy legyen, mert éppenséggel – embertől nem szokatlan módon – fél a haláltól. Ő valójában azért akar hosszú életet, mert baromi sokat szeretne tenni, és tudja, ehhez idő kell.

Csendes csodálkozással állok meg, egy kérdés kopogtat a szívemben: vajon én, te… mi, hétköznapi emberek, tudunk-e akár egyetlen olyan okot mondani (a gyermekeken és az unokákon túl), amiért nekünk élnünk, sokáig, egészségben élni volna érdemes? Vajon miért érdemes sokáig élni, és léteznek-e a szokásos intelmeken kívül olyan tippek és módszerekkel, amelyekkel az élet meghosszabítható?

Össze is gyűjtöttünk párat, hogy ne csak okoskodjak itt – Bach Zoló segített, aki egyébként ezekből május 28-án előadást és oktatást is tart egy egynapos testkapcsolat workshop keretében -, és most listázom is ide:

Azt még nyomozzuk, hogy vajon van-e és milyen minőségű kutatási bázis mögöttük – a csikungról már tudjuk, hogy életminőség javító hatása nagyon is, hogy van, és a többi módszer sem panaszkodhat, meg aztán mögöttük áll az évezredes hagyomány is. Érdemes őket megnézegetni, vagy akár ki is próbálni, egy emberibb, minőségi, hosszú és boldog életért, ami nem csak úgy van, mint az állatoké, hogy eszünk, iszunk, alszunk, szeretkezünk, és megkeressük minderre a pénzt, hanem egy olyan életért, amelyet igazán érdemes leélni!

Nem csak duciknak – de nekik mindenképpen! Részletek és jelentkezés: kattaképre

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!