Minden OK blog

Integratív medicina

…azaz mit értünk mi itt az alternatív- és kiegészítő gyógymódok, valamint az integratív orvoslás kifejezések alatt?

Sokféle megközelítése létezik az alternatív- és kiegészítő gyógymódok meghatározásának – sokszor kissé logikátlan meghatározások ezek, és nagyon sok esetben pejoratívak is egyben.

A MásOk – Minden OK oldalain az alternatív gyógymódokat kifejezetten egy másik választási lehetőség tudományosan igazolt, a hivatásos/tudományos orvoslás kiváltására alkalmas terápiás eszköz értelemben fogom használni. Tulajdonképpen helyettesítő gyógymódoknak is nevezhetnénk őket, amelyek valójában annyira nem is helyettesítők, hiszen sokszor csupán annyiban távolodnak el a hivatásos orvoslástól, hogy nem TB finanszírozottak, vagy nem iparilag előállított gyógyszer alapúak.
A kiegészítő gyógymódok körébe olyan, egyébként a tudomány által igazoltan hatásos módszerek is bele kellene, hogy tartozzanak, amelyek vagy

  • elérhetők a tudományos orvoslás ajánlása által, de annak nem elsődleges eszközei: ide tartozhat például a sóbarlang vagy a klímaterápia alkalmazása, de az intim- és gyógytorna, és egyéb, mozgásterápiás módszerek
  • segítik a beteget a részben vagy teljes egészében pszichoszomatikus betegség lelki okainak feltárásában és feldolgozásában, valamint a betegségtudat és a kezelések által okozott lelki sérülések, traumák feldolgozásában is, ezzel segítve a teljes gyógyulást.

S hogy mi is az az integratív medicina?

Napjainkban meglehetősen új fogalomnak számít, egyúttal új irányvételt jelez az integratív orvoslás kifejezés (Konvencionális orvoslás + Kiegészítő (komplementer) gyógymódok együtt alkalmazása, holisztikus szemlélet), amely többé nem alternatív és kiegészítő, tudományos vagy tudománytalan kategóriákba sorolja az egyes eszközöket, hanem a pácienst egészként szemlélve, az orvostudomány oldaláról egyszerűen megpróbálja felölelni azokat a testi és lelki terápiás eszközöket, amelyek a beteget a gyógyulásban segíthetik.
Az integratív orvoslás kifejezés értelmezése egyelőre nem elég körülhatárolt: nem világos, hogy kizárólag a tudományosan elfogadott „gyógyszeres kezelés + műtéti beavatkozások + fizioterápia + pszichoterápia” kombinációt érik-e alatta a szakemberek, vagy nyitott-e a kategória az általunk fent leírt értelemben használt alternatív gyógymódok befogadására is, továbbá az olyan kiegészítő gyógymódokra, amelyek jelenleg nem képezik részét a hivatalos orvoslás eszköztárának.
Én itt egyelőre ez utóbbi értelemben szeretnénk emlegetni és alkalmazni az integratív medicina kifejezést.

Az alternatív- és kiegészítő gyógymódok létjogosultsága és az integratív (befogadó, felölelő) medicina fenti értelmezésének indokai

Tapasztalatból tudjuk, hogy az a beteg, amelyik nem csupán elszenvedője a betegségének és a kezeléseknek, hanem felelősséget vállalva önmaga is tenni kíván a saját gyógyulásáért, sokkal nagyobb esélyekkel indul az egészségért folytatott küzdelemben. Fontosnak tartjuk, hogy a páciens értse és megértse saját helyzetét, merjen döntéseket hozni, és ő maga is tegyen minden nap azért, hogy része legyen a gyógyulásban! Mert fontos ugyan az orvosokba vetett, de még fontosabb az önmagunkba és a gyógyulásunkba vetett bizalom! A kiegészítő módszerek egy része önállóan is végezhető, gyakorolható, de ami az összesben közös: szinte minden egyes módszer igényli a beteg saját, aktív közreműködését fizikailag és / vagy mentálisan (aktív közreműködés alatt nem azt értem, hogy beveszi időben a gyógyszerét, és adott napon megjelenik a rendeléseken!).

Éppen ezért, az alternatív és kiegészítő gyógyászat jelentősége a beteg hozzáállása, saját belső hitvilága és hozzájárulása szempontjából nem elhanyagolható, folyamatos igény van rá, tehát szükséges, a gyógyítás jövőjét pedig egy minden lehetséges, a beteg gyógyulását szolgáló eszközt és a betegségnek a beteg számára fontos valamennyi aspektusát felölelő, megengedő, integráló szemléletben látjuk.

21. századi medicina rendszere - új kép

 

>> bővebben a témáról a Minden OK weboldalon olvashat

***

Tetszet ez a bejegyzés?

További cikkekért alternatív és kiegészítő gyógymódokról keresd a MásOk - Minden OK webportált!

Ha szeretnéd, a Facebookon is követheted a Minden OK blogot!

Minden Ok
Volna kedved velem jógázni?

Próbáld ki a Plus size jóga videókurzusomat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!